Israelul şi Polonia îşi restabilesc relaţiile diplomatice

0
0
Israel -Polonia - steag - cooperare FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Israelul şi Polonia au convenit să îşi îmbunătăţească relaţiile care s-au deteriorat după ce Varşovia a introdus anul trecut o lege care limitează capacitatea evreilor de a recupera proprietăţile confiscate de nazişti în Al Doilea Război Mondial şi au anunţat, luni, că îşi vor repune în funcţie ambasadorii, relatează Reuters.

Decizia constituie o schimbare pentru noul premier israelian Yair Lapid, care în calitate de ministru de Externe a denunţat drept „antisemit şi imoral” proiectul de lege care afectează proprietăţile confiscate de ocupanţii germani nazişti şi reţinute de conducătorii comunişti polonezi de după război.

„S-a convenit că relaţiile vor fi restabilite la cursul lor corect”, a afirmat preşedintele israelian Isaac Herzog, într-un comunicat, în urma unei convorbiri cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

„Amândoi preşedinţii şi-au exprimat speranţa că orice probleme viitoare dintre Polonia şi Israel vor fi rezolvate printr-un dialog sincer şi deschis şi într-un spirit de respect reciproc”, se mai arată în comunicat.

Preşedinţia poloneză a precizat că ambasadorul polonez în Israel, rechemat la Varşovia în timpul disputei, ar trebui să revină în Ierusalim.

De asemenea, preşedinţia israeliană a menţionat că noul ambasador israelian desemnat în Polonia îşi va prezenta scrisoarea de acreditare în cursul zilelor următoare.Ultima oră

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite