Israelul și Hezbollah admit posibilitatea unei escaladări a conflictului din sudul Libanului

0
Publicat:

Potrivit unuia dintre interlocutorii ziarului The National, statul evreu își propune să împingă formațiunile armate ale Hezbollah la 10-15 km de granițele sale de nord și să le priveze de capacitatea de a lovi zonele populate israeliene.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Israelul și partidul șiit libanez Hezbollah nu exclud posibilitatea ca armata israeliană să efectueze o operațiune cu drepturi depline în sudul Libanului, relatează ziarul The National , citând surse.

Potrivit unuia dintre interlocutorii publicației, Israelul urmărește să împingă formațiunile armate ale Hezbollah la 10-15 km de granițele sale de nord și să le priveze de capacitatea de a lovi zonele populate israeliene. „Majoritatea israelienilor care au fugit din casele lor din nord [din cauza luptelor] nu doresc să se întoarcă până când amenințarea Hezbollah este eliminată. [Acest lucru pune] presiuni serioase asupra armatei și guvernului israelian. <...> Aceasta ar putea însemna o altă mare operațiune ofensivă a Israelului”, a explicat sursa.

La rândul său, sursa libaneză a asigurat ziarul că Hezbollah este pregătit în acest caz „de a acționa în conformitate cu principiul protejării Libanului”. „În sud, totul se pregătește de război [cu Israelul]. Arme, apărare, case, depozite de alimente”, a menționat el.

Anterior, expertul militar libanez Amin Hoteit, apropiat de conducerea partidului șiit, a declarat pentru portalul de știri Al Nashra că forțele Hezbollah vor înceta să bombardeze regiunile de nord ale Israelului dacă mișcarea palestiniană Hamas va accepta un armistițiu în Fâșia Gaza. La rândul său, pe 25 februarie, ministrul israelian al Apărării Yoav Galant a subliniat că intensitatea atacurilor asupra Hezbollah-ului din Liban va crește, indiferent de acordul care va fi încheiat cu Hamas privind o pauză în luptele din Gaza.

Situația din Orientul Mijlociu s-a înrăutățit brusc după infiltrarea militanților Hamas din Fâșia Gaza în teritoriul israelian la 7 octombrie 2023, care a fost însoțită de uciderea rezidenților așezărilor de graniță și luarea de ostatici. Ca răspuns, Israelul a anunțat o blocare completă a Gazei și a început să bombardeze regiunea și anumite zone din Liban și Siria, după care a lansat o operațiune la sol în enclavă. Ciocniri au loc și în Cisiordania.

Potrivit portalului de știri Naharnet, din 8 octombrie 2023, peste 3 mii de rachete au fost lansate din sudul Libanului spre Israel, ucigând 15 israelieni, inclusiv nouă militari, și rănind peste 150. Din peste 40 de așezări din nordul Israelului, aproximativ 80 de mii de persoane au fost evacuate. În Liban, după cum a raportat presa locală, în urma raidurilor aeriene și bombardamentelor israeliene, 59 de persoane au fost ucise, peste 1 mie de case au fost distruse și alte 8 mii de clădiri au fost avariate. Numărul persoanelor strămutate a ajuns la 80 de mii. Pierderile economice ale țării sunt estimate la 1,5 miliarde de dolari. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite