Israelul, în toiul unui scandal provocat de o fotografie cu un copil palestinian în bătaia puştii unui soldat

0
0

Armata israeliană a deschis o anchetă cu privire la unul dintre soldaţii săi care a publicat pe contul său Instagram o fotografie în care se poate vedea capul unui băiat palestinian prin vizorul lunetei unei puşti.

Publicarea acestei fotografii de către soldatul Mor Ostrovski, în vârstă de 20 de ani, a stârnit reacţii vehemente după ce a fost preluată de mai multe reţele sociale, transmite agenţia France Presse.

În fotografie se poate vedea un băiat cu spatele la luneta puştii, cu linia de ochire în apropierea capului său. Arma ţinteşte printr-o fereastră în direcţia unui cartier sau a unui sat palestinian.

„Fotografia în cauză nu corespunde nici valorilor, nici codului etic al forţelor armate israeliene“, a rãspuns în scris armata israeliană, la o întrebare adresată de AFP. „Superiorii soldatului au fost informaţi şi va fi deschisă o anchetă în legătură cu această afacere“, a promis armata.

Pe de altă parte, surse din cadrul forţelor de securitate au precizat că soldatul a dat asigurări că fotografia nu a fost făcută de el. Nu este însă prima datã când soldaţii israelieni publică astfel de fotografii.

„Breaking the Silence“, o asociaţie pacifistă a foştilor militari care depun mărturie şi strâng documente referitoare la încălcarea drepturilor palestinienilor, a dat publicităţii în trecut fotografii asemănătoare.

Contextul fotografiei, scrie cotidianul britanic „The Guardian“, nu a putut fi verificat, dar mesajul agresiv este evident. În apărarea sa, Ostrovski a declarat că nu a făcut el fotografia, ci a găsit-o pe Internet.

Imaginea a fost criticată aspru în mediul online. Electronic Intifada, un site de ştiri adresat palestinienilor, a descris fotografia ca fiind „de prost gust şi dezumanizantă“. Site-ul a mai publicat şi alte imagini găsite pe pagina de Instagram a lui Ostrovski, inclusiv unele cadre în care el poza cu diferite arme.

În decembrie, acelaşi site a descoperit că Nisim Asis, un soldat în vârstă de 22 de ani, a publicat imagini rasiste pe pagina sa de Instagram, inclusiv o fotografie în care el apărea lingând un cuţit mânjit de ceea ce s-a crezut a fi pastă de tomate, cu textul : „Sângele de arab este gustos“.

Într-un alt incident, un soldat a fost condamnat la 14 zile în închisoare pentru publicarea pe Facebook a unei fotografii în care apare alături de un palestinian legat la ochi şi care poartă cătuşe la mâini.

În niciunul dintre aceste incidente investigaţiile nu au mai continuat. 

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite