Israelul cere ambasadelor din țară să fie pregătite pentru „escaladări în domeniul securității”

0
Publicat:

Ministerul de Externe israelian a cerut ambasadelor din ţară să se asigure că sunt pregătite să facă faţă unei "eventuale escaladări în domeniul securităţii", situaţie ce ar putea duce la întreruperi în alimentarea cu electricitate, a relatat postul de televiziune i24News, citând Financial Times.

Ambasadele din Israel, avertizate cu privire la probleme de securitate
Ambasadele din Israel, avertizate cu privire la probleme de securitate FOTO Profimedia

MAE israelian a recomandat misiunilor diplomatice străine să se asigure că dispun de generatoare de urgență şi telefoane prin satelit, într-un mesaj difuzat oficial la 22 ianuarie.

Aceste recomandări intervin în timp ce declaraţiile oficiale fac apel la stabilitate regională în Orientul Mijlociu pe cale diplomatică, potrivit Agerpres.

În mesajul transmis ambasadelor străine, MAE israelian afirmă că "adună informaţii pentru un scenariu de escaladare a securităţii care ar duce la o întrerupere de curent generalizată".

Ministerul cere ambasadelor să-şi testeze echipamentele, durata lor de valabilitate şi să prevadă suficiente stocuri de carburant pentru funcţionarea generatoarelor, precizează Financial Times, care a consultat conţinutul respectivului mesaj.

Potrivit informaţiilor publicaţiei britanice, diplomaţi străini au început să speculeze că aceasta a fost mai degrabă o iniţiativă pentru a încuraja alte ţări să exercite presiuni asupra Libanului pentru încheierea unui acord diplomatic şi dezamorsarea tensiunilor cu mişcarea (fundamentalistă) Hezbollah la frontieră.

"Dacă chiar aţi crede că va exista o escaladare, aţi aborda mai mult decât aceste două chestiuni", a declarat, sub rezerva anonimatului, un diplomat pentru FT. "Este în mod sigur neobişnuit. Nu e ceva ce vezi în fiecare zi. Dar nu cred că e cazul să tragem prea multe învăţăminte din asta", a completat un alt diplomat.

"Dacă Israelul vrea ca noi să vorbim cu Libanul, ne spune asta în mod normal. Ei sunt direcţi", mai adaugă el.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite