Israelul a difuzat imagini tulburătoare cu femei din armată luate ostatici. De ce a fost „manipulat” filmul | VIDEO

0
Publicat:

După ce, la începutul acestei luni, negocierile indirecte dintre Hamas şi Israel au intrat din nou în impas, joi cabinetul de război israelian a dat undă verde continuării negocierilor pentru eliberarea ostaticilor, după ce miercuri a difuzat public imagini care arată capturarea a cinci femei soldat pe 7 octombrie de către luptătorii Hamas.

Atacul Hamas în tabăra militară, foto captură video
Atacul Hamas în tabăra militară, foto captură video

Imagini cu soldaţi israelieni luaţi ostatici au circulat începând cu 7 ocrombrie, când a avut loc atacul Hamas, dar cele difuzate miercuri sunt inedite. Familiile femeilor care apar în filmare au fost de acord ca imaginile să apară public pentru a grăbi procesul de negociere care să ducă la eliberarea ostaticilor, relatează Agerpres.

Videoclipul durează puţin peste trei minute şi face parte dintr-o înregistrare de două ore, realizată cu un Go-pro chiar de către comandourile Hamas. Ele surprind tinere femei militar, unele dintre ele cu feţele pline de sânge, aşezate pe jos în pijamale, mâinile legate la spate. În filmare se aude cum, îngrozite şi implorând, unele dintre ele încearcă să comunice în limba engleză. Urmează urletele atacatorilor Hamas, după care ele sunt duse într-un jeep militar, în timp ce atacatorii trag focuri de armă în rafale.

„Este timpul să acţionăm sau sângele surorii mele şi al celorlalţi ostatici va fi pe mâinile guvernului israelian. (...) Toată lumea a văzut acum aceste tinere în pijamale luate în captivitate (...), singura victorie este să le aducem înapoi repede şi în viaţă”, a declarat pentru AFP Sasha Ariev, în vârstă de 24 de ani, sora uneia dintre femeile soldat răpite, Karina Ariev.

Înainte de reunirea cabinetului de Război de miercuri seară, Benjamin Netanyahu a ţinut să-şi precizeze poziţia în ceea ce priveşte Hacţiunile Hamas. „Aceste imagini îmi vor întări hotărârea de a lupta cu toate puterile până la eliminarea Hamas, pentru a ne asigura că ceea ce am văzut în această seară nu se va mai întâmpla niciodată”, a spus el.

În cadrul şedinţei cabinetului de Război s-a decis continuarea negocierilor pentru eliberarea ostaticilor, dar oficialii nu au oferit alte informaţii detaliate.

Vă reamintim că negocierile indirecte dintre Hamas şi Israel, prin intermediul mediatorilor din Qatar, Egipt şi Statele Unite, care au avut loc la începutul lunii mai, nu au dus la un acord pentru un armistiţiu de mai multe săptămâni în Fâşia Gaza.

Ce spune armata israeliană

După difuzarea imaginilor cu tinerele femei soldat, Forumul familiilor ostaticilor  a emis un comunicat în care a spus că, deşi din acesta au fost excluse scenele de o brutalitate extreme, „imaginile dezvăluie tratamentul violent, umilitor şi traumatizant la care au fost supuse fetele în ziua răpirii lor”.

Videoclipul, „care durează 3 minute şi 10 secunde, a fost editat şi cenzurat pentru a exclude scenele cele mai tulburătoare, cum ar fi numeroşi tineri şi tinere ucişi la baza Nahal Oz (...), precum şi numeroase scene de o brutalitate extremă”, potrivit comunicatului.

Pe 7 octombrie, când comandouri ale mişcării islamiste palestiniene au atacat baza Nahal Oz, au fost ucişi peste 50 de soldaţi. Printre aceştia, spune armata israeliană, se numără şi 15 femei neînarmate, a căror misiune era cu paza şi monitorizarea frontierei din spatele monitoarelor. Alte şapte femei militar au fost luate ostatice. Una dintre acestea a fost eliberată în cadrul unei operaţiuni militare israeliene, iar corpul unei alte femei soldat a fost găsit în Fâşia Gaza şi adus în Israel.

Din cele 252 de persoane luate ostatice în timpul atacului din 7 octombrie, 124 sunt încă reţinute în Fâşia Gaza, iar 37 au murit, potrivit armatei.

Ce spune Hamas

La rândul său, după difuzarea imaginilor de miercuri, Hamas a emis un comunicat în care acuză că montaj video a fost „manipulat” şi că s-a făcut o „selecţie de imagini” menită să susţină „afirmaţiile mincinoase ale ocupaţiei” pentru „a păta imaginea rezistenţei” palestiniene.

„Au fost urme de sânge sau răni uşoare la unele dintre femeile soldat, ceea ce era normal în astfel de operaţiuni (...), dar nu a existat nicio agresiune fizică împotriva niciuneia dintre ele”, a declarat mişcarea islamistă, care susţine în continuare că „tratează bine” ostaticii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite