Israelul a bombardat locuinţa unui lider Hamas din Fâşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aviaţia israeliană a bombardat luni noapte locuinţa lui Ismaïl Haniyeh, unul dintre liderii mişcării islamiste Hamas din Fâşia Gaza. Evenimentul are loc în contextul în care guvernul de la Ierusalim şi-a intensificat operaţiunea militară din regiune, iar premierul israelian a atenţionat că ţara sa trebuie să fie pregătită pentru „un conflict de lungă durată” în Fâşia Gaza, relatează AFP.

„Inamicul israelian a bombardat casa noastră în cursul a două atacuri”, a anunţat Abed Salam Haniyeh, fiul lui Ismaïl.  În timpul atacurilor, nicio persoană nu se afla în imobil, au precizat câteva surse pentru agenţia Reuters.

Armata israeliană şi-a intensificat luni noapte ofensiva asupra Fâşiei Gaza, provocând moartea a cel puţin 17 persoane, dintre care patru copii. Conform celui mai recent bilanţ, peste 1.070 de palestinieni, majoritatea civili, şi-au pierdut viaţa de la începutul confruntărilor. De cealaltă parte a barcadei, 43 de soldaţi şi patru civili israelieni au murit din cauza tirurilor de rachete lansate de Hamas.

Ismaïl Haniyeh, liderul gruparii islamiste, a apărut pe 21 iulie la televiziunea oficială, reiterând condiţiile în care mişcarea ar putea accepta un armistiţiu de încetare a focului cu Israelul.

De curând, Consiliul de securitate al ONU a adoptat o declaraţie comună prin care îndeamnă părţile implicate în conflict să aplice cât mai rapid un armistiţiu umanitar.

image

FOTO AP

Luni, premierul israelian a avertizat că ţara sa ar trebui să fie pregătită pentru o „prelungire” a operaţiunii militare din Fâşia Gaza. Benjamin Netanyahu a subliniat că Israelul îşi va continua ofensiva până când va distruge reţeaua de tuneluri subterane ale grupării Hamas.

„Această operaţiune militară nu se va încheia decât atunci când toate modalităţile de a ajunge în Israel, folosite de Hamas, vor fi neutralizate, inclusiv tunelurile”, a spus Benjamin Netanyahu într-o apariţie televizată.

Totodată, un atac aerian al armatei israeliene a lovit luni noapte o clădire de birouri în care îşi aveau sediul mai multe posturi de televiziune şi publicatii. Gruparea Hamas a anunţat că raidurile aeriene au vizat posturile de televiziune Al-Aqsa TV şi Al-Aqsa Radio, aflate sub controlul mişcării islamiste.

image

FOTO Captură BBC

Între timp, preşedinţia franceză a precizat că liderii din Statele Unite, Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie au convenit să îşi intensifice eforturile pentru a obţine o încetare a focului între Israel şi gruparea Hamas.

Recent, secretarul american de Stat, John Kerry, a anunţat că încetarea focului în Fâşia Gaza va fi posibilă doar dacă eforturile internaţionale vor conduce la dezarmarea grupării islamiste Hamas.

„Orice acţiune durabilă de a rezolva criza din Fâşia Gaza trebuie să includă dezarmarea organizaţiei Hamas, precum şi a celorlalte grupuri teroriste”, a afirmat John Kerry la reîntoarcerea sa din Orientul Mijlociu.

Momentul în care o bombă israeliană loveşte o presupusă ascunzătoare a militanţilor Hamas

[<a href="//storify.com/Noemi_Varga/conflictul-dintre-israel-i-gruparea-hamas" target="_blank">View the story "Conflictul dintre Israel şi gruparea Hamas" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite