Israel: Startul campaniei pentru al cincilea rând de alegeri începând din 2019. Sondajele prognozează prelungirea crizei

0
Publicat:

Partidele politice din Israel au depus joi listele definitive cu candidaţi pentru alegerile de la 1 noiembrie, al cincilea scrutin legislativ începând din 2019, care pare puţin probabil să pună capăt impasului politic între fostul premier Benjamin Netanyahu şi rivalii săi înverşunaţi, conform Agerpres.

Tulburările economice şi sociale sunt în creştere în Israel Foto: Arhivă
Tulburările economice şi sociale sunt în creştere în Israel Foto: Arhivă

Netanyahu va conduce un bloc de partide de extrema-dreaptă şi ultra-religioase împotriva taberei prim-ministrului centrist în funcţie Yair Lapid, mult mai fragmentată şi întinsă de la stânga la dreapta spectrului politic.

Până acum, sondajele nu creditează niciuna din tabere cu o majoritate absolută în Knesset (parlamentul cu 120 de locuri), un rezultat despre care analiştii spun că poate lăsa Israelul confruntat cu încă multe luni de incertitudine politică, în condiţiile în care tulburările economice şi sociale sunt în creştere.

Din 2019, patru rânduri de alegeri cu rezultate nedecise au dus la formarea a două guverne de coaliţie cu viaţă scurtă şi la alcătuirea unui singur buget de stat, în timp ce Netanyahu este judecat pentru corupţie, acuzaţii pe care fostul premier le neagă.

'Israelul este într-o situaţie de criză politică din 2019. Aceasta are implicaţii profunde pentru politicile din tot spectrul. Ţara plăteşte un preţ', a comentat Yohanan Plesner, preşedintele Israel Democracy Institute.

El s-a referit la îndelung-necesarele reforme economice, în educaţie şi transporturi, care ar ajuta la atenuarea creşterii costului vieţii şi ar suplimenta forţa de muncă.

Netanyahu, care s-a aflat la putere neîntrerupt din 2009 până în 2021, a promis miercuri un guvern 'puternic, stabil şi naţional' care va 'strivi terorismul, reface mândria naţională şi reduce costul vieţii'.

Însă, deşi partidul său Likud va fi probabil cel mai mare din noul parlament, sondaje recente arată că taberei sale, compusă din încă trei facţiuni, îi vor lipsi 1-4 mandate pentru a avea o majoritate.

În acelaşi timp, taberei lui Lapid i se prognozează un rezultat chiar mai slab, iar diferitele partide care o compun au exclus orice intrare într-un guvern de coaliţie condus de Netanyahu.

'Din nefericire, o alunecare spre a şasea campanie de alegeri după cea de-a cincea nu este de neconceput. Nu este science fiction', a apreciat Plesner.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite