Israel. Premierul Netanyahu nu a putut evita alegerile anticipate. Negocierile cu partidele ultraortodoxe au eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul este nevoit să organizeze noi alegeri după ce negocierile premierului Beniamin Netanyahu cu partidele politice în vederea formării unei coaliţii de guvernare au eşuat, relatează CNN.

Pentru prima oară în istorie, Israelul se află în situaţia de a nu putea forma un guvern în urma rezultatelor alegerilor de pe 9 aprilie.

Knessetul a votat pentru propria dizolvare chiar înainte de expirarea termenului prim-ministrului de a forma o coaliţie de guvernare - cu 74 de voturi pentru şi 45 împotrivă.

Noile alegeri vor avea loc pe 17 septembrie.

Negocierile în vederea constituirii unui nou guvern au ajuns într-un punct mort din pricina unui proiect de lege privind creşterea numărului de recruţi din rândurile tinerilor evrei ultraortodocşi.

Partidele religioase ultraortodoxe au solicitat modificarea unor articole, în vreme ce fostul ministru al Apărării Avigdor Liberman a susţinut ca legea să fie votată în forma propusă.

Deşi experimentat în privinţa negocierilor dificile, de data asta Netanyahu nu a reuşit să le intermedieze cu succes şi să obţină o soluţie de compromis.

După încheierea votului, Netanyahu s-a răstit la Liberman, acuzându-l că n-a avut nicio clipă intenţia de a ajunge la un acord.

El i-a reproşat că n-a făcut decât să vină cu noi şi noi cerinţe pe parcursul negocierilor şi că Israelul e „dat înapoi” din cauza „ambiţiilor personale ale unui singur om”.

Deşi Yisrael Beiteinu, partidul al lui Liberman, a câştigat doar 5 locuri din 120 în Knesset, Netanyahu, care a câştigat 60 de locuri,  avea nevoie de el pentru o coaliţie majoritară. 

În cele şase săptămâni, cât a avut la dispoziţie pentru a forma un guvern, Netanyahu a folosit mai multe strategii pentru a-l determina pe Liberman să cedeze. Likud, partidul său, a lansat atacuri în media asupra lui Liberman, publicaţia pro-Netanyahu Israel HaYom numindu-l impostor. Totodată, premierul israelian i-a propus variante uşor modificate ale proiectului de lege.

Înainte de vot, Trump l-a încurajat pe Netanyahu pe Twitter scriind că speră ca lucrurile să se rezolve în Israel, coaliţia să fie formată, astfel încât „eu şi Bibi să putem merge înainte cu o alianţă între America şi Israel mai puternică ca niciodată.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite