Iranul sărbătoreşte 35 de ani de la Revoluţia islamică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rohani
Preşedintele Rohani

Autorităţile iraniene sărbătoresc, marţi, 35 de ani de la Revoluţia islamică, pe fondul progresului negocierilor nucleare cu marile puteri, între care inamicul său istoric american, chiar dacă aceasta rămâne pentru mulţi un tabu, relatează AFP.

La începutul dimineţii, câteva sute de mii de persoane s-au adunat în piaţa Azadi, în centrul Teheranului, unde preşedintele Hassan Rohani urmează să rostească un discurs, potrivit unui jurnalist al AFP.

Ca să atragă mulţimea, organizatorii au prevăzut un concurs de talente sau unul de „imagini ale Aroganţei", o referire la ţările occidentale.

Ziua de 11 februarie, 22 Bahman în calendarul iranian, este ocazia unor defilări în toată ţara pentru a aminti despre sosirea la putere a imamului Khomeini şi căderea regimului şahului.

De la alegerea sa, preşedintele Rohani, calificat drept un moderat, a început o politică de apropiere de comunitatea internaţională, în principal pentru a pune capăt sancţiunilor occidentale decretate împotriva Teheranului din cauza programului său nuclear controversat.

Occidentalii şi Israelul, considerat drept singura putere nucleară din regiune, suspectează de circa zece ani Iranul că vrea să se doteze cu bomba atomică sub acoperirea programului său civil, ceea ce Teheranul neagă vehement.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge în Statele Unite la începutul lui martie pentru a discuta despre „mijloacele de a împiedica Iranul să producă arme nucleare".

La sfârşitul lui noiembrie, la Geneva, Iranul a încheiat cu grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) un acord privind îngheţarea anumitor activităţi nucleare ale sale în schimbul unei ridicări parţiale a sancţiunilor care sufocă economia iraniană.

Discuţiile privind un acord global se vor relua la 18 februarie la Viena.

Hassan Rohani beneficiază de susţinerea Ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, pentru a desfăşura aceste negocieri prin intermediul charismaticului şef al diplomaţiei, Mohammad Javad Zarif.

Dar acest dialog este denunţat de conservatori, care apreciază că sunt prea importante concesiile făcute occidentalilor şi denunţă întâlnirile prea numeroase în opinia lor ale lui Zarif cu oficialii americani.

„Trebuie să te întrebi de ce sunt unii pregătiţi să vândă la preţ scăzut măreţia şi puterea Iranului pentru a obţine încetarea animozităţii Statelor Unite", a declarat Mohammad Ali Jafari, şeful Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului islamic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite