Iranul prezintă două sisteme de apărare antiaeriană, în plină tensiune în Orientul Mijlociu

0
Publicat:

Iranul a prezentat sâmbătă sistemul de apărare antiaeriană cu rachete antibalistice Arman şi sistemul de rachete la joasă altitudine Azarakhsh, în plin război din Gaza care a crescut tensiunile în Orientul Mijlociu, transmit EFE şi dpa.

„Sistemul Arman este foarte agil şi poate fi pus în funcţiune în mai puţin de 3 minute, iar acest sistem oferă o acoperire fiabilă pentru a apăra întreaga ţară", a declarat ministrul apărării iranian, generalul de brigadă Mohammad Reza Ashtiani, la ceremonia de prezentare a sistemelor la Teheran, a informat agenţia Tasnim, anunță Agerpres.

Iranul, pregătit să facă față oricăror atacuri FOTO Captură video
Iranul, pregătit să facă față oricăror atacuri FOTO Captură video

Arman, cunoscut şi sub numele de Sayyad Tactic, poate detecta 24 de ţinte la o distanţă de 180 de kilometri şi poate ataca simultan 12 ţinte. Are un sistem de autoprotecţie la distanţă scurtă într-unul dintre silozurile sale, care face arma imună la ameninţările de la joasă altitudine.

Totodată, sistemul Azarakhsh, cu rază scurtă de acţiune şi altitudine joasă, utilizează simultan sisteme radar şi electro-optice pentru a detecta şi urmări ţinta. Sistemul de rachete antibalistice de apărare aeriană Arman şi sistemul de rachete de joasă altitudine Azarakhsh au fost prezentate sâmbătă dimineaţă la Teheran.

Noile sisteme de rachete vor fi integrate în reţeaua naţională de apărare aeriană într-un moment de creştere a tensiunii în regiune: pe de o parte, războiul din Gaza care opune Israelul miliţiilor islamiste palestiniene Hamas şi altor grupuri armate pro-iraniene şi, pe de altă parte, atacurile împotriva navelor comerciale din Marea Roşie comise de rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi tot de Teheran.   

Iranul a lansat în premieră rachete balistice cu rază lungă de acţiune de pe o navă de război, în Golful Oman

  Iranul a anunţat pe 13 februarie că a lansat pentru prima dată rachete balistice cu rază lungă de acţiune de pe o navă de război, o nouă etapă în dezvoltarea programului său militar, relatează AFP, preluat de Agerpres.

O navă a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, „a lansat pentru prima dată rachete balistice" în Golful Oman, Oceanul Indian, a anunţat televiziunea de stat iraniană, care a difuzat imagini ale operaţiunii.

„Lansarea unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune de pe o navă a fost realizată cu succes", a declarat comandantul Gardienilor Revoluţiei Hossein Salami.

„Navele noastre pot fi prezente oriunde în oceane. Nu există un loc sigur pentru puterile care vor să ne ameninţe securitatea", a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite