Iranul a intrat în campanie pentru alegerea Adunării experţilor, organism-cheie care îl desemnează pe Ghidul Suprem

0
Publicat:

Iranul a intrat miercuri în campanie pentru a alege la 1 martie Adunarea experţilor, organism-cheie însărcinat cu desemnarea Ghidului Suprem, cea mai înaltă autoritate a Republicii Islamice, informează AFP, citată de Agerpres.

Drapelul Iranului. FOTO Shutterstock
Drapelul Iranului. FOTO Shutterstock

„Campania pentru cea de-a 6-a Adunare a experţilor a început astăzi şi va dura 15 zile", a anunţat agenţia de presă oficială Irna.

Scrutinul cu sufragiu universal va avea loc în aceeaşi zi cu alegerile legislative, pentru care campania oficială va începe cu o săptămână înainte.

Sunt primele alegeri naţionale după ampla mişcare de contestare care a zguduit Iranul după moartea, în septembrie 2022, a tinerei kurde Mahsa Amini, care a decedat după ce fusese arestată pentru nerespectarea codului vestimentar foarte strict impus femeilor în această ţară.

144 de candidaţi

Adunarea experţilor este un organism specific al Iranului după Revoluţia Islamică din 1979. Cei 88 de membrii ai Adunării sunt aleşi prin scrutin direct pentru o perioadă de opt ani.

La aceste alegeri poate participa orice iranian cu vârsta de peste 15 ani.

144 de candidaţi ce au trecut de procesul de aprobare al Consiliului Gardienilor, din totalul celor 500 de pretendenţi câţi erau la început.

Fostul preşedinte moderat Hassan Rouhani, descalificat

Printre cei descalificați se numără fostul preşedinte moderat Hassan Rouhani, care dorea să rămână membru al Adunării al cărei membru este din 1999.

Rouhani, preşedinte din 2013 până în 2021, a denunţat „abordarea anticonstituţională" a „minorităţii totalitare de la putere". După plecarea sa din funcţie, el s-a arătat critic faţă de guvernul dominat de conservatori şi Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, în special după mişcarea de contestare din 2022.

Conform Constituţiei iraniene, Adunarea experţilor supervizează activitatea şi îl alege pe viaţă pe Ghidul Suprem. Ea are de asemenea puterea de a-l demite dacă estimează că acesta nu mai este în măsură să-şi îndeplinească atribuţiile.

Postul este ocupat în prezent de ayatollahul Ali Khamenei, în vârstă de 84 de ani, care i-a succedat în 1989 fondatorului Republicii Islamice, Ruhollah Komeini, după decesul acestuia.

Adunarea experţilor, în prezent prezidată de ultraconservatorul Ahmad Jannati, 96 de ani, a fost mereu sub controlul religioşilor conservatori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite