Iranul întâmpină ”câteva probleme” în a-şi vinde petrolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul are "câteva probleme" cu vânzarea petrolului din cauza sancţiunilor occidentale, a recunoscut, marţi, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, adăugând că autorităţile de la Teheran "caută să le rezolve", informează AFP.

În cursul unui interviu acordat postului naţional de televiziune, şeful statului iranian a insistat asupra impactului redus al sancţiunilor economice impuse de occidentali Iranului ca represalii la controversatul său program nuclear, afirmând că multe informaţii în legătură cu acest subiect fac parte dintr-un "război psihologic".

"Sunt câteva probleme ca să vindem petrolul, precum şi obstacole ca să repatriem banii (proveniţi din vânzările de ţiţei), dar căutăm să le rezolvăm", a adăugat preşedintele Ahmadinejad.

În cursul ultimelor luni, autorităţile de la Teheran au dezminţit cu regularitate că embargoul petrolier decis în ianuarie de Statele Unite şi Uniunea Europeană are vreun impact semnificativ asupra exportului şi producţiei Iranului, potrivit Agerpres.

"Totul este aproape normal, nu vedem nimic neobişnuit" (în exporturile petroliere ale Iranului), a comentat, luni, reprezentantul Teheranului la OPEC, Mohammad Khatibi.

Potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale a Energiei, exporturile Iranului s-au redus drastic în iulie, la un milion de barili pe zi, faţă de 1,7 milioane de barili pe zi în iunie şi peste două milioane de barili pe zi la începutul anului.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a făcut cunoscut, la rândul ei, că scăderea exporturilor a dus la o prăbuşire a producţiei la 2,8 milioane de barili pe zi, faţă de 3,5 milioane de barili pe zi la începutul anului, volumul cele mai scăzut din ultimii 20 ani, astfel încât Iranul a coborât pe poziţia a treia în rândul OPEC, în urma Irakului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite