Iranul anunţă arestarea a zeci de spioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a arestat „zeci de spioni“, a declarat ministrul Informaţiilor, sugerând de asemenea că ţara sa a plasat în trecut un agent în interiorul Guvernului israelian, scrie miercuri presa iraniană, relatează AFP.

„Atât financiar, cât şi prin alte mijloace, inamicii noştri încearcă să obţină informaţii despre ţara noastră“, a declarat ministrul Mahmoud Alavi într-un interviu acordat televiziunii de stat.

El nu a precizat însă în ce perioadă au avut loc aceste arestări „de spioni“ şi nici din partea căror ţări sau entităţi sunt suspectaţi că au acţionat aceştia din urmă.

„Inamicii“ Iranului „acţionează spionând şi infiltrându-se. Din fericire, secţia de contraspionaj este una dintre cele mai puternice în ministerul nostru“, a adăugat el.

Ministrul a anunţat că Iranul a plasat un agent „în Guvernul unei  ţări care are un serviciu de informaţii foarte puternic“.

Potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim, care susţine linia conservatorilor iranieni, el se referea la Gonen Segev - fostul ministru israelian al Energiei şi Infrastructurii, în perioada 1995-1996, al cărui proces de spionaj în favoarea Iranului a început pe 5 iulie la Ierusalim.

Ministrul iranian al Informaţiilor a mai declarat că autorităţile au întreprins o campanie prin care cetăţeni cu dublă cetăţenie să nu mai ocupe vreo funcţie oficială.

„Dacă cunoaşteţi astfel de persoane, informaţi-ne despre ele“, a îndemnat Alavi.

El a mai apreciat că gruparea Statul Islamic (SI) continuă să fie o ameninţare la adresa Iranului şiit. Jihadiştii SI se reclamă sunniţi şi îi consideră pe musulmanii şiiţi drept eretici şi au comis numeroase atentate care i-au vizat, în lume.

Potrivit ministrului iranian, 230 de „celule teroriste“ au fost destructurate în ultimul an.

„Am reuşit să dejucăm atacuri care vizau universităţi, dar şi metroul, însă am comunicat puţin pe această temă“, a declarat el.

La 7 iunie 2017, 17 persoane au fost ucise la Teheran, într-un dublu atentat care a vizat Parlamentul şi Mausoleul Imamului Khomeiny, în care se află rămăşiţele lui Ruhollah Khomeiny - fondatorul Republicii islamice.

Aceste atacuri au fost primele revendicate pe SI la Teheran.

Ministrul a subliniat necesitatea luptei împotriva corupţiei, în contextul în care moneda naţională, rialul, se depreciză în raport cu dolarul, din cauza reimpunerii unor sancţiuni americane, şi în contextul în care populaţia îi suspectează pe anumiţi oficiali de agravarea acestei tendinţe prin speculă.

„Dacă vrem să avem o economie dinamică, trebuie să luptăm împotriva corupţiei economice“, a insistat Alavi. El a anunţat că 180 de suspecţi au fost arestaţi până în prezent şi că s-au deschis 130 de anchete.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite