Iranul a început să îmbogăţească uraniu la puritatea de 60% la situl nuclear de la Fordo

0
Publicat:

Iranul a început să îmbogăţească uraniu la puritatea de 60% la situl nuclear de la Fordo, utilizând instalaţii de centrifugare IR6, au anunţat marţi media iraniene. Acesta a fost un răspuns la o rezoluţie adoptată de AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică, forul nuclear al ONU) care i-a cerut Teheranului să fie mai cooperant, relatează Reuters.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

În plus, Iranul va construi noi centrifuge la Fordo şi la situl de la Natanz, a menţionat canalul SNN, potrivit Agerpres. 

Anunţul vine după ce joia trecută Consiliul guvernatorilor AIEA a adoptat o rezoluţie care îi cere Iranului să coopereze urgent cu ancheta lansată de agenţie în legătură cu urme de uraniu găsite la trei situri nedeclarate.

Rezoluţia de joi a fost a doua din acest an ce vizează Iranul în legătură cu respectiva anchetă, care a devenit un obstacol în calea relansării acordului nuclear din 2015, Teheranul solicitând oprirea investigaţiei.

Iranul îmbogăţeşte deja uraniu la nivelul de 60% în altă parte decât la Fordo, notează Reuters, care aminteşte că pentru construirea de arme atomice uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, dar acordul încheiat în 2015 de Teheran cu marile puteri a limitat acest nivel la 3,67%.

Pactul din 2015, cunoscut sub acronimul englez JCPOA, urmăreşte să împiedice Iranul să intre în posesia armei atomice, un obiectiv pe care Teheranul l-a negat mereu. Însă în urma retragerii SUA, în timpul administraţiei lui Donald Trump, şi a reintroducerii de sancţiuni americane care îi sufocă economia, Teheranul şi-a încălcat treptat obligaţiile.  

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite