Iranul a devenit o putere globală a dronelor și este mai aproape ca niciodată să obțină arme nucleare

0
Publicat:

Dronele iraniene și copiile lor apar pe câmpurile de luptă din Ucraina până în Sudan, ceea ce face ca republica islamică să se remarce în războiul global cu UAV-uri și să ridice îngrijorări cu privire la creșterea instabilității militare în întreaga lume.

Drona Shahed 129 FOTO Wikipedia

Dronele invizibile ale Iranului și copiile lor sunt folosite pe câmpurile de luptă din Ucraina, până în Sudan, ceea ce face ca acest stat să se remarce în războiul global cu drone și să ridice îngrijorări cu privire la creșterea instabilității militare în întreaga lume.

În ultimii 40 de ani, Iranul a devenit un expert în războiul cu drone de joasă tehnologie, datorită deceniilor de sancțiuni occidentale care au forțat țara să inoveze în producția de arme prin orice mijloace posibile.

Țările din întreaga lume se inspiră acum din ce în ce mai mult din dronele republicii islamice. Bloomberg a scris săptămâna aceasta că cel puțin șase țări au crescut producția de drone iraniene în ultimii doi ani, ducând numărul total de țări care produc drone cu ajutorul Iranului la cel puțin 12.

Problema a devenit de o importanță deosebită pe măsură ce Rusia devine mai dependentă de tehnologia iraniană pentru a-și produce UAV-urile pentru războiul din Ucraina. Iranul susține că nu vinde drone Rusiei, dar documentele și rapoartele extinse indică contrariul.

Business Insider a scris în ianuarie că Rusia era probabil deja în posesia unei noi versiuni a dronei kamikaze Shahed a Iranului , provocând dureri de cap mari apărării  antiaeriene a Ucrainei.

Dronele Shahed-136 ale Iranului apar frecvent pe câmpurile de luptă ucrainene, în ciuda faptului că sunt compuse aproape în totalitate din componente americane și europene – evidențiind cât de ușor este pentru Teheran să ocolească sancțiunile occidentale și să cumpere piese electronice de la furnizori asiatici și companii-paravan, susține Bloomberg.

Între timp, Iranul pune în buzunar valută în schimbul tehnologiei și experienței sale mult râvnite cu drone.

Trucul folosit pentru a păcăli apăarea inamicului

Bloomberg a raportat că țara folosea în principal modele de avioane propulsate de motoare de mașini de tuns iarba și ghidate de componente fabricate în SUA pentru a-și alimenta imperiul dronelor.

Dar, în ciuda naturii aparent improvizate a armelor, atât SUA, cât și Israelul - două dintre cele mai puternice armate din lume - se luptă să se apere împotriva dronelor invizibile, despre care se spune că ocolesc apărarea occidentală prin umbrirea dronelor americane.

În ianuarie, o dronă iraniană kamikaze a lovit o bază militară americană din Iordania, ucigând trei membri ai serviciilor americane. „Washington Post“ a citat o sursă din domeniul apărării care a declarat că a fost o dronă Shahed-101 de atac de mici dimensiuni.

Drona a reușit să se strecoare pe lângă apărarea americană în umbra unei drone americane care a aterizat, de asemenea, la bază - un truc despre care se crede că a fost preluat de la Rusia, potrivit Bloomberg.

„Rusia și Iranul învață una de la cealaltă. Acest lucru este aproape la fel de important ca schimbul de tehnologie în sine“, a declarat Matthew McInnis, un ofițer de informații al Pentagonului care a fost reprezentant al Departamentului de Stat pentru Iran.

Dar influența Iranului merge dincolo de Rusia. Rebelii houthis din Yemen, susținuți de Iran, au redus comerțul în Marea Roșie în ultimele luni prin comiterea de atacuri cu drone asupra navelor de marfă.

Bloomberg a relatat că Etiopia a folosit drone iraniene pentru a strivi rebeliunile din țară, în timp ce Tadjikistanul, Algeria și Venezuela s-au asociat, de asemenea, cu Iranul.

Iranul, mai aproape ca niciodată să obțină arme nucleare

Iranul este acum mai aproape decât a fost vreodată în istoria sa de a obține arme nucleare, potrivit rapoartelor confidențiale de inspecție și interviurilor cu oficiali și experți care analizează atent progresul țării. Cu toate că Iranul spune că nu plănuiește să facă arme nucleare, are destul uraniu îmbogățit cât pentru cel puțin trei bombe, iar timpul necesar convertirii uraniului într-un combustibil de calitate militară ar fi de doar câteva zile până la câteva săptămâni, scrie The Wshington Post“.

Totuși, pentru a construi un dispozitiv nuclear rudimentar, Iranul ar mai avea nevoie de șase luni după ce decizia este luată, iar pentru a avea focoase nucleare ce pot fi lansate cu o rachetă, ar fi nevoie de cel puțin doi ani, potrivit oficialilor.

Într-o regiune afectată de război, progresul Teheranului este monitorizat cu tot mai multă neliniște. Serviciile militare și de spionaj ale Israelului au lansat multe acțiuni secrete pentru a încetini progresul nuclear al Iranului, de la asasinarea unor oameni de știință iranieni, până la atacurile cibernetice care au afectat uzinele nucleare iraniene, inclusiv operațiunile de sabotaj Stuxnet.

O schimbare bruscă în progresul nuclear al Iranului ar putea declanșa atacuri aeriene din partea Israelului asupra Iranului. Un răspuns militar din partea Teheranului, care deține acum rachete și drone tot mai sofisticate, ar putea declanșa un război mult mai extins în Orientul Mijlociu. Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a avertizat de curând că acțiunile Iranului ar putea avea un „efect de domino” destabilizator în regiune. Țări precum Arabia Saudită și Turcia ar putea să încerce și ele să dezvolte arme nucleare dacă Iranul face acest pas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite