Rusia și Iranul: Fragilitatea autocrațiilor în fața atacurilor teroriste

0
0
Publicat:

Orice autocrație, care e dirijată arbitrar și printr-o verticală a puterii, nu are șanse să funcționeze tocmai din lipsa principiului subsidiarității și a posibilității responsabililor de diferite niveluri ale instituțiilor publice să-și asume și să realizeze obiectivele pentru care au fost angajați. Cu toții sunt dependenți de decizia șefilor, nu rareori redusă la decizia unei singure persoane care poate valida ceva, adică liderul care conduce autoritar statul. Exemplele cunoscute sunt multiple, de la Kim Jong un la Xi Jinping sau Vladimir Putin. Cu atât mai grav atunci când asemenea autocrații se confruntă cu atacuri teroriste, acolo unde timpul de reacție pentru a preveni atacul, odată identificate elementele de bază, scade dramatic.

Autocratiile sunt vulnerabile in fata atacurilor teroriste FOTO Shutterstock
Autocratiile sunt vulnerabile in fata atacurilor teroriste FOTO Shutterstock

Jaish al-Adl, separatiștii baluchi și sunniții discriminați de majoritatea șiită din Iran

Este cunoscut cazul atacului de la sala de concerte Crocus din Moscova. Fără a-și asuma vreo răspundere, Președintele Putin a încercat reașezarea întregii logici și a comunicării spre implicarea Ucrainei. Asta în ciuda evidențelor, probelor, avertismentelor specifice americane în legătură cu perspectiva acestui atac. Rezultatul a fost un eșec al structurilor de apărare a legii din Rusia, preocupate de represiunea la adresa opoziției, de florile depuse la mormântul lui Navalnîi și de purtarea războiului de agresiune pe scară largă, de mare intensitate, pe termen lung din Ucraina și nu de amenințările reale la adresa cetățenilor ruși.

Mai nou, un alt stat autocratic, Iranul, o teocrație absolutistă islamică, a demonstrat că are probleme majore în a se proteja și a-și proteja cetățenii de atacuri teroriste. Deși avertizat de perspectiva atacului la comemorarea morții lui Qassem Soleimani, Iranul nu au putut preveni un dublu atac suicidar cu bombă. Iar joi, 4 aprilie, un alt atac sofisticat, îndreptat concomitent asupra a șase locații ale armatei iraniene s-a derulat fără nici o posibilitate de prevenire sau intervenție. Atacul a durat 13 ore și s-a derulat în Sistan-Baluchistan, provincia de la frontiera cu Pakistanul, un atac care a dus la uciderea a 11 membri ai structurilor de securitate și în care și-au piedut viața și 18 dintre atacatori.

Separatiștii baluchi din Jaish-al-Adl sunt urmașii grupării sunite Jundallah, dezmembrată de către autoritățile iraniene în ultimii ani, după ce și-a asumat atacuri și operațiuni teroriste în apărarea minorității sunnite din Iran, oprimate de majoritatea șiită care i-a negat drepturile. De această dată, e vorba despre componenta care reclamă separarea provinciei Sistan-Baluchistan din Iran și Baluchistanul pakistanez pentru crearea statului propriu, fiind reprezentanta nemulțumirii populației locale de spolierea resurselor de către ambele state, cooperarea cu China și lipsa fondurilor de dezvoltare pentru regiune, în timp ce populația este discriminată de autorități.

O miliție separatistă care provoacă Corpul Gardienilor Revoluției Islamice

Jaish al Adl, sau Armata Justiției, este o miliție de orientare salafist-jihadistă din Baluchistan care și-a dezvoltat resursele și capacitățile la un nivel nesperat de important pentru a obține rezultatul de joi. Ea a utilizat două batalioane pentru a coordona atacurile, adică 168 de luptători și o unitate de intelligence proprie pentru a putea duce la un sfârșit, cu rezultate indiscutabile, atacul complex menit să dea o lovitură teribilă autorităților de securitate iraniene, pe care le atacă de mult timp. Unul dintre cele două batalioane a organizat chiar și un exercițiu public de antrenament în octombrie 2022, pentru ca ulterior să fie implicat în atacul la adresa unei secții de poliție din Rask, Iran, în decembrie 2023.

Deși susține că a atacat 6 locații, au putut fi probate doar două cartiere generale ale Gardienilor Revoluției Islamice, o secție de poliție și facilitățile navale din Rask și Chabahar, în provincia Sistan-Baluchistan din Iran. Jaish al Adl a folosit asasinate cu țintă, dispozitive explozive improvizate, raiduri la adresa forțelor de securitate în localități avansate și dispersate din regiune, printre care secția de poliție din Zahedan, în iulie 2023, unde au fost utilizați luptători cu veste explozibile.

Evident că partea iraniană a ocultat și nuanțat atacurile. Media oficială a afirmat că militanții Jaish al Adl au deschis focul asupra cartierului general din Rask al Gardienilor Revoluției de pe acoperișul spitalului de vizavi, în timp ce atacatorii au pătruns în locația țintă înarmați cu centuri de explozibili. Dacă media oficială susține că atacatorii nu au reușit să pătrundă în clădire, filmările și postările Jaish al Adl au arătat captura munițiilor din depozitul cartierului general și i-au arătat pe luptători cu echipamentul militar capturat.

În același timp, dar separat, militanții au atacat secția de poliție 11 din Chabahar, după ce au susținut că fostul șef al secției ar fi violat o tânără de origine Baluch în septembrie 2022, de unde o reacție furibundă și proteste în orașul Zahedan din apropiere, proteste înăbușite de forțele iraniene de menținere a ordinii publice cu violență, într-un eveniment numit Vinerea Sângeroasă în care au fost uciși mai mulți localnici Baluchi. Jaish al Adl anunțase încă din octombrie 2022 că se va răzbuna împotriva celor vinovați de represiune și a regimului iranian, de unde susținerea populației locale pentru organizația separatistă. De altfel, un alt motiv citat de organizația teroristă pentru atacuri a fost cooperarea Iranului cu China, India și Rusia, state cu care mișcarea islamistă are dispute majore iar cu China, separatismul din Baluchistan este într-un adevărat război.

Iranul și Pakistanul schimb de atacuri și tensiuni majore

Acțiunile Jaish al Adl au determinat lovituri reciproce și tensiuni crescânde între cele două state vecine care împart provincia Baluchistan, Iranul și Pakistanul. Iranul acuză Pakistanul că găzduiesc mișcarea jihadistă care atacă frecvent în Iran și a cerut Islamabadului să condamne și să distrugă organizația. Gardienii Revoluției au purtat nu o dată atacuri cu drone și lovituri de rachete asupra a două pretinse cartiere generale ale organizației în sud-vestul Pakistanului, în ianuarie 2024.

Și Pakistanul a lansat propriile sale lovituri peste frontiera comună vizând organizația din Sistan Baluchistan anti-pakistaneză din sud-estul Iranului. Deși au dezescaladat confruntarea, după tirurile reciproce, conflictul rămâne mocnit. Pakistanul are majoritatea forțelor masate în zona indiană a frontierei din Kashmir, în timp ce forțele anti-teroriste vizează mișcarea talibană locală în zona paștună de la frontiera cu Afganistanul. De aceea Ministerul de Externe pakistanez a condamnat formal atacul din 4 aprilie.  

Nu numai Jaish al Adl a executat atacuri teroriste în Iran. Și ISIS-K, franciza afgană din Korasan a Stat Islamic, a avut atacuri repetate, mai întâi la Shiraz, la locul sfânt al șiiților, în octombrie 2022 și august 2023, apoi la ceremonia funerară de comemorare a lui Qassem Soleimani, în ianuarie 2024. Deși se preocupă de protestele anti-regim și de opoziție, pe care o vânează, structurile de securitate iraniene nu par echipate potrivit și nici nu au prioritatea absolută a protecției populației de atacuri teroriste, de unde aceste evenimente repetate, care atacă fundamental prestigiul și forța regimului ayatollahilor.

Implicată în atacurile prin intermediari și miliții șiite pro-iraniene sau structuri militante tip Hamas împotriva Israelului, Iranul a dovedit că a putut reacționa doar prin rachete trase pe teritoriul Pakistanului, care a rechemat ambasadorul de la Teheran pentru consultări. În schimb, Jaish al Adl funcționează neîntrerupt din 2012 și dovedește astăzi un grad de sofisticare care ar trebui să pună pe gânduri regimul de la Teheran.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite