Iran, Rusia şi China au început un program de manevre navele comune în Golful Oman

0
Publicat:

Iran, Rusia şi China au iniţiat manevre navele comune în Golful Oman, cu participarea a peste 20 de nave, exerciţii care se vor prelungi până vineri, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, relatează miercuri agenţia EFE, citată de Agerpres.

Golful Oman. FOTO Google Maps
Golful Oman. FOTO Google Maps

 „Centura de securitate maritimă 2024", cum este numit programul de manevre, are ca slogan „Împreună pentru stabilirea păcii şi securităţii", a declarat amiralul iranian Mustafa Tajeddini. 

Potrivit acestuia, exerciţiile navale au drept obiectiv protejarea navigaţiei comerciale, combaterea pirateriei şi a terorismului, dar şi schimbul de informaţii referitoare la operaţiunile de salvare pe mare.

Gardienii Revoluţiei iraniene participă cu zece nave, două elicoptere şi 420 de militari, în acest al cincilea program de manevre comune desfăşurate în comun de Iran, Rusia şi China în ultimii ani.

Rusia participă cu nave ale Flotei Pacificului, conduse de crucişătorul Varyag, în timp ce China a trimis distrugătorul Urumqi şi fregata Linyi.

Cine mai participă la exercițiu

La amintitele exerciţii participă ca observatori Oman, Azerbaidjan, Kazahstan, Pakistan şi Africa de Sud şi se desfăşoară în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu amplificate de războiul din Fâşia Gaza.  Ca efect al acestui conflict, rebelii houthi din Yemen, aliaţi ai Iranului, atacă în Marea Roşie cu drone şi rachete nave comerciale, drept represalii faţă de ofensiva Israelului împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.

Iranul conduce aşa-numita Axă a Rezistenţei, o alianţă informală formată din organizaţii militare precum Hamas, Jihadul Islamic, Hezbollah şi rebelii houthi din Yemen, plus alte grupări, cu principalul obiectiv de a lupta contra Israelului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite