Irakul consideră că trebuie reluat dialogul cu privire la viitorul coaliţiei militare internaţionale

0
Publicat:

Ministrul de Externe irakian Fuad Hussein a susținut marţi, într-o convorbire telefonică cu șeful diplomației americane Antony Blinken, necesitatea revenirii la masa negocierilor cu privire la viitorul coaliţiei militare internaţionale conduse de SUA în Irak, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Bagdad, informează Reuters, scrie Agerpres.

 Fuad Hussein FOTO: Alexandros Michailidis/Shutterstock
Fuad Hussein FOTO: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Discuţiile dintre cele două ţări au început în ianuarie, dar, la mai puţin de 24 de ore, trei soldați americani au fost ucişi într-un atac în Iordania despre care Statele Unite au spus că a fost efectuat de grupuri militante susţinute de Iran în Siria şi Irak. De atunci, discuţiile au fost întrerupte.

Armata americană a lansat vineri lovituri aeriene în Irak şi Siria împotriva a peste 85 de obiective care aveau legătură cu Gardienii Revoluţiei din Iran şi cu miliţiile pe care le sprijină, ca răzbunare pentru atacul din Iordania.

Fuad Hussein a subliniat, în comunicarea cu Antony Blinken, respingerea de către guvernul irakian a unor astfel de atacuri, precizând că „Irakul nu este o arenă pentru reglarea de conturi între ţări rivale”.

Statele Unite au staționați 2.500 de militari în Irak, care consiliază şi sprijină forţele locale pentru a preveni reapariția organizaţiei Stat Islamic (SI), care în 2014 a ocupat mari părţi din Irak şi Siria înainte de a fi înfrântă. Sute de soldaţi, în principal din ţări europene, fac, de asemenea, parte din coaliţie.

Guvernul irakian susține că Statul Islamic a fost învins, iar activitatea coaliţiei s-a încheiat. Cu toate acestea, o retragere a SUA ar creşte probabil îngrijorarea  Washingtonului cu privire la influenţa Iranului asupra elitei conducătoare a Irakului.

Irakul dorește să exploreze stabilirea de relaţii bilaterale cu membrii coaliţiei, inclusiv în privința cooperării militare în domeniile instruirii şi echipamentelor.

Hussein a solicitat oficial Departamentului de Trezorerie al SUA să reexamineze sancţiunile impuse unor bănci irakiene, întrebând dacă acele sancţiuni au fost puse implementate din cauza unor probleme de conformitate sau din „alte motive politice”. În luna iulie, Statele Unite au interzis ca 14 bănci irakiene să poată efectua tranzacţii în dolari ca parte a unei represiuni mai ample împotriva utilizării ilicite a dolarului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite