Irakul cere Turciei să retragă rapid trupele din nordul ţării. Bagdadul vrea ca NATO să facă presiuni asupra Ankarei, Rusia sesizează ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii turci pregătesc trupele din Kudistanul irakian pentru a lua cu asalt oraşul Mosul, al doilea ca mărime din Irak
Militarii turci pregătesc trupele din Kudistanul irakian pentru a lua cu asalt oraşul Mosul, al doilea ca mărime din Irak

Guvernul irakian a cerut, marţi, Alianţei Nord-Atlantice să exercite presiuni asupra Turciei pentru retragerea militarilor turci trimişi în nordul Irakului, după ce Rusia a catalogat drept „inacceptabilă“ prezenţa contingentului turc, solicitând reuniune a Consiliului de Securitate ONU.

"Alianţa Nord-Atlantică trebuie să îşi exercite autoritatea pentru a îndemna Turcia să retragă imediat trupele de pe teritoriul irakian", a declarat premierul Irakului, Haider al-Abadi, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

Haider al-Abadi a discutat prin telefon despre acest subiect cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, catalogând trimiterea militarilor turci drept o "încălcare a suveranităţii" irakiene.

La rândul său, Rusia a cerut organizarea marţi seară a unei reuniuni "cu uşile închise" a Consiliului de Securitate ONU pe tema activităţilor militare desfăşurate de Turcia în Irak şi Siria.

"Prezenţa ilegală a unor militari turci în Irak, în apropierea oraşului Mosul, reprezintă o sursă majoră de tensiuni", a transmis Ministerul rus de Externe. "Turcia a trimis trupe fără a cere permisiunea Guvernului de la Bagdad. Considerăm această prezenţă militară drept inacceptabilă", a subliniat Moscova.

Ce fac turcii în Irak?

Sute de militari turci au fost trimişi joia trecută într-o tabără din regiunea Bashika, la nord-est de Mosul, pentru a participa la formarea trupelor kurde care încearcă să reia controlul asupra acestui oraş, al doilea ca mărime din Irak, ocupat de jihadiştii din Statul Islamic, a dat asigurări Guvernul de la Ankara.

Premierul irakian Haider al-Abbadi a denunţat sâmbătă o încălcare a suveranităţii ţării sale, ameninţând că va sesiza Consiliul de Securitate al ONU dacă Turcia nu îşi va retrage în 48 de ore trupele mobilizate în provincia Ninive, în nordul Irakului.

Ministrul irakian al Apărării, Khaled al-Obeidi, a vorbit duminică la telefon cu omologul său turc, căruia i-a repetat solicitarea făcută de Haider al-Abadi.

Cu toate că am primit asigurări că militarii turci au fost mobilizaţi pentru protejarea instructorilor care participă la formarea trupelor irakiene antijihadiste, numărul lor este prea mare pentru a justifica prezenţa lor în Irak doar în acest scop, a declarat ministrul irakian.

Turcia „nu va trimite forţe suplimentare la Bashika atât timp cât îngrijorările Guvernului irakian vor persista“, l-a asigurat premierul turc Ahmet Davutoglu pe omologul său irakian. El nu a precizat dacă a acceptat retragerea trupelor, aşa cum a solicitat Bagdadul, potrivit unor oficiali de la Ankara.

„Turcia este pregătită să aprofundeze cooperarea sa cu Irakul“, a subliniat şeful Guvernului turc.

La rândul său, regimul de la Damasc a condamnat duminică „încălcarea flagrantă a teritoriului irakian de către turci, care nu face decât să confirme rolul distructiv (jucat de Ankara) contra Siriei şi Irakului“.

Statele Unite afirmă că deţin informaţii legate de mobilizarea de militari turci în Irak, precizând că aceasta nu se înscrie în activităţile coaliţiei coordonate de Washington contra Statului Islamic în Siria şi în Irak.

Pe de altă parte, Haider al-Abadi a solicitat luni Germaniei asistenţă suplimentară în lupta împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic, sub forma instruirii de trupe irakiene, transmite DPA, preluată de Agerpres.

„Ameninţarea terorismului nu este doar împotriva Irakului, ci şi a Europei“, a subliniat premierul irakian, cu prilejul vizitei la Bagdad a ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

31.000 de tineri străini s-au alăturat reţelei teroriste Stat Islamic în ultimele 18 luni

Peste 31.000 de tineri străini, inclusiv occidentali, s-au alăturat în ultimele 18 luni organizaţiei teroriste Stat Islamic, mergând în Siria şi Irak, afirmă Richard Barrett, fost şef al direcţiei antiteroriste din cadrul Serviciului britanic pentru informaţii externe (MI6).

"Reţeaua Stat Islamic a avut un succes care depăşeşte alte grupuri teroriste ce par convenţionale sau demodate, precum Al-Qaida", a explicat Richard Barrett.

"Numărul străinilor care s-au deplasat în Irak şi Siria pentru a se alătura reţelei teroriste Stat Islamic s-a dublat, în pofida eforturilor pentru evitarea acestei situaţii", a subliniat Barrett, în prezent vicepreşedinte al institutului american de consultanţă Soufan.

Potrivit expertului, în ultimele 18 luni, peste 31.000 de tineri străini, inclusiv numeroşi occidentali, au devenit membri ai organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic, care a proclamat un "califat" în regiuni din Siria şi Irak.

Organizaţia fundamentalistă sunnită s-a remarcat prin execuţii extrajudiciare extrem de brutale şi a revendicat recent doborârea unui avion de pasageri rus în nordului Egiptului, incident soldat cu 224 de morţi, precum şi atentatele de la Paris, în care au fost ucise 130 de persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite