Ankara anunţă că nu va mobiliza trupe suplimentare în nordul Irakului; Haider al-Abadi solicită asistenţă Germaniei împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ankara a anunţat că nu va mai mobiliza trupe în apropierea oraşului Mosul, în nordul Irakului, după ce Bagdadul a ameninţat că se va adresa Consiliului de Securitate al ONU pentru a o obliga să îşi retragă militarii de pe teritoriul irakian. Pe de altă parte, Bagdadul a cerut asistenţă Berlinului împotriva Statului Islamic şi a anulat cursele aeriene în nordul Irakului, din cauza rachetelor ruseşti lansate spre Siria.

Sute de militari turci au fost trimişi joia trecută într-o tabără din regiunea Bashika, la nord-est de Mosul, pentru a participa la formarea trupelor kurde care încearcă să reia controlul asupra acestui oraş, al doilea ca mărime din Irak, ocupat de jihadiştii din Statul Islamic, a dat asigurări Guvernul de la Ankara.

Premierul irakian Haider al-Abbadi a denunţat sâmbătă o încălcare a suveranităţii ţării sale, ameninţând că va sesiza Consiliul de Securitate al ONU dacă Turcia nu îşi va retrage în 48 de ore trupele mobilizate în provincia Ninive, în nordul Irakului.

Ministrul irakian al Apărării, Khaled al-Obeidi, a vorbit duminică la telefon cu omologul său turc, căruia i-a repetat solicitarea făcută de Haider al-Abadi.

Cu toate că am primit asigurări că militarii turci au fost mobilizaţi pentru protejarea instructorilor care participă la formarea trupelor irakiene antijihadiste, numărul lor este prea mare pentru a justifica prezenţa lor în Irak doar în acest scop, a declarat ministrul irakian.

Turcia „nu va trimite forţe suplimentare la Bashika atât timp cât îngrijorările Guvernului irakian vor persista“, l-a asigurat premierul turc Ahmet Davutoglu pe omologul său irakian. El nu a precizat dacă a acceptat retragerea trupelor, aşa cum a solicitat Bagdadul, potrivit unor oficiali de la Ankara.

„Turcia este pregătită să aprofundeze cooperarea sa cu Irakul“, a subliniat şeful Guvernului turc.

La rândul său, regimul de la Damasc a condamnat duminică „încălcarea flagrantă a teritoriului irakian de către turci, care nu face decât să confirme rolul distructiv (jucat de Ankara) contra Siriei şi Irakului“.

Statele Unite afirmă că deţin informaţii legate de mobilizarea de militari turci în Irak, precizând că aceasta nu se înscrie în activităţile coaliţiei coordonate de Washington contra Statului Islamic în Siria şi în Irak.

Irakul solicită asistenţă Germaniei împotriva Statului Islamic

Pe de altă parte, Haider al-Abadi a solicitat luni Germaniei asistenţă suplimentară în lupta împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic, sub forma instruirii de trupe irakiene, transmite DPA, preluată de Agerpres.

„Ameninţarea terorismului nu este doar împotriva Irakului, ci şi a Europei“, a subliniat premierul irakian, cu prilejul vizitei la Bagdad a ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Ministrul german a declarat că a ascultat „cu atenţie“ solicitarea şi i-a dat asigurări premierului irakian că nu subestimează „misiunile care stau în faţa sa şi a comunităţii internaţionale“. În prezent, forţele germane instruiesc doar trupe kurde în nordul Irakului.

Steinmeier a anunţat, de asemenea, sprijinul Germaniei pentru construirea a cinci spitale de campanie în teritoriile eliberate de sub controlul Statului Islamic.

„Stabilizarea Irakului este la fel de importantă ca şi căutarea unei soluţii politice pentru Siria“, sublinia şeful diplomaţiei germane duminică, la sosirea la Bagdad, într-o vizită anunţată public, din motive de securitate, de-abia în momentul aterizării.

Autorităţile de la Bagdad au suspendat cursele aeriene în nordul Irakului

Totodată, Autorităţile de la Bagdad au suspendat luni, pentru o durată de 48 de ore, cursele aeriene cu plecare şi sosire pe două aeroporturi situate în nordul Irakului, din cauza pericolului reprezentat de rachetele ruseşti lansate spre Siria, potrivit unor oficiali irakieni citaţi de AFP.

Directorii aeroporturilor din Erbil şi Sulaymaniyah, în regiunea Kurdistanul irakian, au declarat că zborurile au fost suspendate din cauza pericolului tirurilor de rachete de croazieră ruseşti, relatează Agerpres.

Rachetele sunt lansate în cadrul campaniei aeriene în Siria de pe nave de război aflate în Marea Caspică. Ele survolează nordul Irakului înainte de a-şi atinge ţintele în Siria.

Zborurile de pe cele două aeroporturi kurde au mai fost întrerupte pe 23 noiembrie, timp de 48 de ore, din aceleaşi motive.

Rusia efectuează din 30 septembrie atacuri aeriene în Siria pentru a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar Al-Assad, aliat al său de mult timp.

Coaliţia internaţională, coordonată de Statele Unite efectuează, de asemenea, atacuri aeriene împotriva organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Siria, unde jihadiştii au proclamat „un califat“ în teritoriile cucerite în cele două ţări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite