Independenţii susţinuţi de fostul premier Imran Khan au obţinut cele mai multe locuri în parlamentul pakistanez

0
Publicat:

Alegerile naţionale din Pakistan s-au încheiat fără ca niciun partid să obţină majoritatea în parlament, în urma unor alegeri marcate de violenţe ale militanţilor, tulburări politice şi probleme de transparenţă.

Imran Kahn Foto: EPA/EFE
Imran Kahn Foto: EPA/EFE

Foştii prim-miniştri şi rivali înverşunaţi Nawaz Sharif şi Imran Khan şi-au declarat amândoi victoria, ceea ce a sporit incertitudinea, în timp ce ţara se confruntă cu numeroase provocări care trebuie abordate rapid, inclusiv negocierea unui nou program al Fondului Monetar Internaţional pentru a menţine pe linia de plutire o economie în dificultate, scrie Agerpres.

Numărarea voturilor s-a încheiat duminică, iar independenţii, cei mai mulţi susţinuţi de fostul premier încarcerat Imran Khan, au câştigat 101 din cele 264 de mandate, se arată pe site-ul Comisiei electorale.

Rezultatele finale au fost publicate la mai mult de 60 de ore după încheierea votului la alegerile naţionale de joi, o întârziere care a ridicat semne de întrebare cu privire la proces, scrie Reuters.

Guvernul interimar pakistanez spune că întârzierea a fost cauzată de probleme de comunicare din cauza unei întreruperi a internetului mobil în ziua alegerilor. Întreruperea, despre care autorităţile au spus că a fost din motive de securitate, a atras îngrijorarea grupurilor de apărare a drepturilor şi a guvernelor străine, inclusiv a Statelor Unite.

Independenţii au devansat partidul lui Nawaz Sharif, care a obţinut 75 de locuri, devenind astfel cel mai mare partid unic din parlament, în condiţiile în care independenţii lui Khan au candidat individual.

Sharif a declarat că partidul său discută cu alte grupuri pentru a forma un guvern de coaliţie, deoarece nu a reuşit să obţină o majoritate clară pe cont propriu.

Susţinătorii lui Khan au candidat ca independenţi, deoarece comisia electorală le-a interzis să se prezinte la urne sub simbolul electoral al partidului său, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) pentru că nu au respectat legile electorale.

Aproximativ 93 dintre candidaţii independenţi care au câştigat locuri au fost asociaţi cu partidul PTI al lui Khan.

În pofida interdicţiei şi a încarcerării lui Khan după condamnări pentru acuzaţii care variază de la scurgere de secrete de stat la corupţie şi o căsătorie ilegală, milioane de susţinători ai fostului jucător de cricket au ieşit la vot pentru el, chiar dacă nu poate face parte din niciun guvern cât timp rămâne în închisoare.

Adunarea este formată din 336 de locuri, din care 266 sunt decise prin vot direct în ziua scrutinului. Există, de asemenea, 70 de locuri rezervate - 60 pentru femei şi 10 pentru non-musulmani - alocate în funcţie de forţa fiecărui partid din Cameră pentru a determina poziţia finală a partidelor în Adunare.

Un dezavantaj cu care se confruntă independenţii în încercarea de a forma un guvern este că nu sunt eligibili pentru a primi niciunul dintre cele 70 de locuri rezervate din parlament, care sunt distribuite în funcţie de puterea partidelor în numărătoarea finală. Partidul lui Sharif ar putea obţine până la 20 dintre aceste locuri.

În continuare, un candidat la funcţia de prim-ministru trebuie să demonstreze o majoritate simplă de 169 de locuri în Adunarea Naţională, atunci când camera va fi convocată în zilele următoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite