Începe destrămarea Libiei: zona de Est bogată în petrol s-a declarat stat autonom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abd-Rabbo al-Barassi, preşedintele Biroului Executiv din Cirenaica. anunţă înfiinţarea noului stat autonom. FOTO: Reuters
Abd-Rabbo al-Barassi, preşedintele Biroului Executiv din Cirenaica. anunţă înfiinţarea noului stat autonom. FOTO: Reuters

Liderii unei mişcări de independenţă din Estul Libiei, cea mai bogată zonă în resurse de petrol, au anunţat joi înfiinţarea unui guvern autodeclarat, fără aprobarea autorităţilor din Tripoli. Iniţiativa riscă să afecteze şi mai mult autoritatea guvernului central, deja slăbit de conflicte interne prelungite.

Anunţul a fost făcut la câteva luni după ce gruparea responsabilă, susţinută de militanţi şi triburi locale, a numit jumătatea de est a Libiei drept stat autonom, cu numele Barqa. Liderii mişcării au pretins puteri extinse de guvernare şi control asupra resurselor aşa-zisului nou stat.

Aşa cum era de aşteptat, guvernul central a respins declaraţia libienilor pro-independenţă. Deocamdată nu a transmis declaraţii oficiale.

Susţinătorii statului auto-guvernat, care au acuzat de multe ori guvernul de la Tripoli că discriminează libienii din estul ţării, au făcut presiuni pentru a reinstaura sistemul impus de Regele Idris în 1951. La acea vreme, Libia era divizată în trei state, iar jumătatea estică a ţării era denumită Cirenaica – sau Barqa, numele arab.

Pe de altă parte, oponenţii se tem că declaraţia de autonomie ar putea fi primul pas spre divizarea ţării, într-o perioadă marcată profund de criza ce a urmat căderii dictatorului Muammar Gadhafi.

Conflictele între guvernul central şi miliţia din Est împreună cu liderii tribali au mai cauzat întreruperi ale exporturilor de petrol. În trecut, luptătorii din est au preluat controlul terminalelor exportatoare de petrol, provocând o cădere abruptă a transporturilor: de la 1,4 milioane de barili de ţiţei pe zi, la 600.000 de barili zilnic. Astfel, a fost periclitată cea mai importantă sursă de venit a ţării.

Libia harta

Zona marcată cu roşu - regiunea Cirenaica (sau Barqa), autodeclarată stat autonom

„Scopul guvernului regional este de a împărţi resursele într-un mod mai eficient şi să abolească influenţa sistemului centralizat impus de autorităţile din Tripoli”, a declarat Abd-Rabbo al-Barassi, liderul noului guvern din Barqa.

Noul guvern este format din 24 de locuri, cu excepţia portofoliilor Afacerilor Externe şi al Apărării, iar ţara va fi alcătuită din patru provincii: Benghazi, Tobruk, Ajdabiya şi Jebel Akhar, a spus al-Barassi.

După îndepărtarea de la putere a lui Gadaffi, Libia a fost sub imperiul violenţelor şi al neliniştilor sociale. Rebelii care s-au unit împotriva forţelor guvernamentale ale dictatorului Gadaffi s-au coalizat şi cu politicienii din opoziţie şi au militat pentru formarea statului autonom Barqa.

Miliţia a preluat controlul mai multor resurse din Libia de est, motiv pentru car autorităţile centrale au ameninţat că vor interveni  în forţă în cazul în care au loc transporturi neautorizate de ţiţei.

 Harta resurselor de hidrocarburi din Libia 

Abd-Rabbo al-Barassi

 

 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite