În tunelul Hamas de sub spitalul Al-Shifa din Gaza, teroriștii aveau bucătărie, băi și sală de ședințe cu aer condiționat | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele de Apărare ale Israelului au găsit alte dovezi ale unui complex de tuneluri sub Spitalul Al-Shifa din nordul Gazei.

IDF a spus că forțele speciale au expus „zeci de metri dintr-un sistem de tunel” care a trecut pe sub o altă clădire din complexul spitalicesc, „precum și camere în care teroriștii Hamas pot acționa și sta pe perioade lungi”.

Într-o declarație de miercuri, IDF a spus că „soldații Brigăzii a 7-a au localizat și două puțuri de tunel suplimentare în apropierea spitalului: unul pe o stradă din apropiere și celălalt într-o casă din apropiere”.

În tunelul prezentat de Tzahal pueau fi văzute o baie, bucătărie și o „sală de conferințe” dotată cu aer condiționat. Tunelul înalt de aproximativ doi metri putea fi accesat printr-un spațiu special de pe domeniul spitalului. Acest spațiu din apropiere de intrarea în tunel era, până mai acum ceva timp, aglomerat de zeci de mii de civili palestinieni, despre care IDF spune că erau folosiți ca scuturi umane de Hamas.

În interiorul tunelului prezentat jurnaliștilor se puteau vedea arcade de susținere, structuri de construcție din piatră și beton. În interior au fost găsite o bucătărie mică, o baie echipată cu toaletă și chiuvetă și o cameră mare folosită pentru discuții. În aceasta se aflau și două paturi metalice. „Suspectăm că au și o altă cale de ieșire din tunel. Nu e încă deschis și suntem siguri că există locuri din care se poate ieși în oraș de aici”, a declarat Tsuri. El a mai spus că armata are informații că tunelul poate fi accest și dintr-o grădiniță din Gaza.

„Acesta este felul în care supraviețuiesc pentru că folosesc spitalul ca pe un scut uman pe care îl folosesc să-i protejeze. Pot sta acolo o perioadă lungă – au o cameră cu aer condiționat”, a spus colonelul israelian Elad Tsuri, comandantul care a descoperit tunelul. Israelul acuză Hamas de multă vreme că folosește complexul spitalicesc de la Al Shifa ca centru de comandă al operațiunilor sale, parte a unui efort mai larg al teroriștilor de a se ascunde printre civili.

IDF a distrus 400 de tuneluri ale Hamas

Armata israeliană a anunţat miercuri că a distrus circa 400 de tuneluri aparţinând grupării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, de la începutul războiului declanşat pe 7 octombrie.

Numeroase tuneluri se aflau sub spitale, şcoli şi locuinţe, a precizat armata israeliană.

Potrivit autorităţilor israeliene, există o reţea de tuneluri subterane în solul nisipos al Fâşiei Gaza, cu o lungime de circa 45 de kilometri şi aproximativ 6 până la 14 kilometri lăţime.

În Fâşia Gaza trăiesc aproximativ 2,2 milioane de locuitor. Unele tuneluri sunt consolidate cu beton sau alimentate cu energie electrică. În medie, tunelurile au 2 metri înălţime şi un metru lăţime, însă unele sunt, de asemenea, suficient de mari pentru a încăpea vehicule.

Pentru a rezista atacurilor aeriene israeliene, unele se află la zeci de metri sub pământ. Multe au intrări prin locuinţe sau moschei, potrivit informaţiilor israeliene.

Directorul spitalului Al-Shifa ar fi fost arestat de armata israeliană

Directorul spitalului Al-Shifa a fost arestat de armata israeliană, a declarat pentru AFP un medic de la spital.

"Dr. Muhammad Abu Salmiya a fost arestat împreună cu mai mulţi membri ai personalului medical", a declarat joi pentru Agenţia France-Presse (AFP) Khaled Abu Samra, şef de secţie la spitalul Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza.

Armata israeliană nu a confirmat sau infirmat încă aceste informaţii, scrie Le Monde.

Pe de altă parte, cotidianul Haaretz, citat de The Guardian, relatează că o sursă din cadrul armatei israeliene a declarat că Mohammad Abu Salmiya a fost arestat în timp ce se afla pe coridorul umanitar ce duce spre sudul Fâşiei Gaza.

Directorul spitalului declarase anterior pentru AFP că a primit un "ordin" de evacuare la 18 noiembrie, după ce refuzase unul anterior, în timp ce armata israeliană a afirmat că a evacuat sute de pacienţi şi persoane strămutate de la Al-Shifa la "cererea" aceluiaşi medic.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite