În timp ce Prigojin marșa spre Moscova, comandanții ruși din Siria luau măsuri contra mercenarilor Wagner. Ce a presupus represiunea

0
Publicat:

În timp ce mercenarii Wagner înaintau spre Moscova într-o tentativă de revoltă la sfârșitul lunii iunie, autoritățile din Siria și comandanții militari ruși de acolo au luat o serie de măsuri rapide împotriva agenților locali ai Wagner pentru a preveni răspândirea revoltei.

Grupul Wagner
Grupul Wagner

Represiunea, care nu a fost raportată anterior, a inclus blocarea liniilor telefonice, convocarea comandanților Wagner la o bază militară rusă și ordonarea luptătorilor să semneze noi contracte cu Ministerul rus al Apărării sau să părăsească imediat Siria, potrivit surselor, care includ oficiali sirieni din domeniul securității, surse din apropierea forțelor ruse desfășurate și oficiali regionali, potrivit reuters.com.

Măsurile au arătat modul în care autoritățile siriene s-au mișcat rapid pentru a pune la punct forța mercenară, îngrijorate de faptul că partenerul lor militar cheie, Rusia, a fost distrasă de evenimentele de acasă, potrivit a două surse siriene informate cu privire la desfășurări.

"Rolul Wagner în Siria - așa cum îl juca înainte - s-a încheiat", a declarat Nawar Shaban, cercetător la Omran Center for Strategic Studies, un grup de cercetare independent cu sediul la Istanbul, axat pe Siria. "Având în vedere evenimentele, relația lor cu ministerul sirian al apărării s-a încheiat".

Damascul nu a comentat în mod public răzvrătirea Wagner din 23-24 iunie, în care șeful mercenarilor Evgheni Prigojin le-a ordonat oamenilor săi care luptau pentru Rusia în Ucraina să mărșăluiască spre Moscova, înainte ca, în urma unui acord intermediat de Belarus, aceștia să se întoarcă și mulți dintre ei să fie exilați.

Cu toate acestea, înalți oficiali sirieni din domeniul militar și al serviciilor de informații și-au exprimat în privat îngrijorarea, în timp ce urmăreau desfășurarea evenimentelor, că revolta ar putea perturba prezența militară rusă pe care se bazau de atât de mult timp, potrivit unui ofițer de rang înalt al Gărzii Republicane Siriene și unei surse siriene informate cu privire la evoluții.

Prezența grupului de mercenari în Siria este relativ mică, între 250 și 450 de persoane, adică aproximativ o zecime din efectivele militare rusești estimate, au declarat cele două surse siriene. Nu există cifre oficiale privind efectivele, care variază în timp.

Rusia și-a desfășurat forțele militare și, în mod crucial, puterea sa aeriană în Siria în 2015, ajutându-l pe președintele Bashar al-Assad să respingă rebelii care intenționau să îl răstoarne.

De atunci, Wagner a fost implicat în misiuni de luptă și în securitatea instalațiilor petroliere din Siria, primele morți suspectate de Wagner acolo fiind raportate încă din 2015.

Timp de ani de zile, Moscova a negat orice legătură cu Wagner, dar grupul a jucat un rol foarte public în războiul Rusiei din Ucraina. Președintele Vladimir Putin a declarat, după revoltă, că guvernul său finanțează grupul.

După ce Prigojin și-a anunțat revolta, un grup de ofițeri militari ruși au fost trimiși rapid în Siria pentru a ajuta la preluarea forțelor Wagner de acolo, potrivit unei surse militare regionale apropiate de Damasc și a două surse siriene aflate la cunoștință despre evenimente, care nu au furnizat alte informații. Detalii.

Serviciile de informații militare ale Siriei au întrerupt, vineri, 23 iunie, liniile fixe și conexiunile de internet din zonele în care au fost desfășurate forțele ruse Wagner pentru a le împiedica să comunice între ei, cu Wagner în Rusia și chiar cu rudele acasă, au spus cele trei surse.

Până în dimineața zilei de sâmbătă, 24 iunie, informațiile militare siriene și oficialii ruși ai apărării se coordonau îndeaproape pentru a izola și controla agenții Wagner, potrivit ofițerului superior al Gărzii Republicane, o sursă de securitate siriană și două surse siriene informate despre evoluții.

Ofițerii Wagner dislocați în provincia centrală Homs a Siriei și în alte zone au fost chemați la baza operațională a Rusiei de la Hmeimim, în vestul provinciei Latakia, potrivit ofițerului Gărzii Republicane și a uneia dintre sursele siriene informate cu privire la evoluții. Ofițerul a spus că acest lucru a avut loc „în primele ore ale revoltei”.

Noi contracte

Până pe 24 iunie, luptătorii Wagner din Siria au fost rugați să semneze noi contracte prin care raportează direct ministerului rus al apărării, a declarat o sursă care cunoaște desfășurarea lui Wagner și alte două surse care cunosc evenimentele. Salariile lor au fost, de asemenea, reduse, au spus cele trei surse.

Cei care au refuzat termenii au fost transportați cu avioanele rusești Ilyushin în zilele următoare, au spus două dintre aceste surse. Unul a spus că se numără „în zeci”, surprinzând oficialii sirieni care se așteptau ca mai mulți să refuze și să plece în exil.

Între 25 și 27 iunie, datele de urmărire a zborurilor de la Flightradar24 arată cel puțin trei călătorii cu un avion rusesc Ilyushin între Latakia, Siria și Bamako, capitala statului Mali, din Africa de Vest, unde Wagner are și operațiuni.

Wagner a scos deja din Siria mulți luptători ruși cu experiență anul trecut pentru a lupta în Ucraina în urma invaziei pe scară largă a Rusiei, potrivit analiștilor sirieni și a unui ofițer militar sirian pensionat familiarizat cu activitățile lui Wagner.

Luptătorii Wagner au asigurat câmpurile petroliere siriene, iar oficialii occidentali spun că Wagner este legat de Evro Polis, o companie care profită din aceste active. UE a impus sancțiuni companiei în 2021.

Baza Hmeimim a servit drept centru logistic pentru tranzitul luptătorilor Wagner în Libia și în alte părți din Africa, potrivit unei surse de securitate siriană și a unui diplomat occidental cu sediul în regiune. „Urmărim cum aceste operațiuni Wagner vor fi la rândul lor perturbate”, a spus diplomatul.

Spre deosebire de celelalte operațiuni ale sale din Africa, unde prezența lui Wagner este mai mare și nu este supusă armatei ruse, rolul său în războiul din Siria a fost puțin observat la început, deoarece puterea aeriană rusă a schimbat valul conflictului.

Detaliile despre prezența sa au apărut treptat, în special în 2018, când sute de luptători Wagner au fost uciși într-o confruntare cu forțele americane în apropierea orașului sirian Deir al-Zor, au declarat surse pentru Reuters la acea vreme.

În urma revoltei lui Wagner, conducerea Siriei a reafirmat rapid în mod public importanța alianței sale militare cu Rusia.

Prima doamnă siriană Asmaa al-Assad a fost în Rusia câteva zile mai târziu pentru a participa la absolvirea fiului ei de la Universitatea de Stat din Moscova și a fost întrebată de un reporter dacă i-a fost frică să viziteze, având în vedere evenimentele recente.

"Prietenii noștri ruși nu au ezitat când au fost alături de noi în războiul nostru. Așa că nu am ezitat, și nu vom ezita, să fim alături de ei în războiul lor", a spus ea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite