Imperialismul rusesc, în plină renaștere. Un scriitor și politician controversat cere anexarea Uzbekistanului și a altor țări

0
Publicat:

Ambasadorul Rusiei în Uzbekistan a fost convocat de Ministerul de Externe de la Tașkent în semn de protest față de apelul unui politician rus cu privire la anexarea de către Moscova a țării din Asia Centrală.

Zahar Prilepin FOTO EPA-EFE
Zahar Prilepin FOTO EPA-EFE

Zahar Prilepin, scriitor cu opinii ultranaționaliste și co-președinte al partidului „O Rusie Justă - Pentru Adevăr”, a declarat săptămâna aceasta că Moscova ar trebui să anexeze Uzbekistanul și celelalte țări care au un număr mare de cetățeni ce muncesc în Rusia.

Șeful diplomației uzbece a declarat joi pentru Reuters că este „profund îngrijorat” de aceste comentarii „provocatoare”. În același timp, el a subliniat că nu consideră declarațiile lui Prilepin drept reprezentative pentru poziția oficială a Kremlinului față de Uzbekistan, o țară din Asia Centrală care a făcut parte cândva din Uniunea Sovietică.

Cu toate acestea, ambasadorul rus la Tașkent a fost convocat în semn de protest față de declarațiile lui Prilepin.

Milioane de muncitori sezonieri din fostele republici sovietice din Asia Centrală se deplasează anual pentru a munci în Rusia, situație care provoacă ocazional tensiuni economice și etnice între Moscova și capitalele din regiune, notează Reuters.

Decizialui Vladimir Putin de a anexa Peninsula Crimeea la Rusia și de a declanșa invazia din Ucraina a stârnit îngrijorări în statele care și-au obținut independența odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și care au amintiri neplăcute în legătură cu colonialismul și imperialismul Moscovei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite