Hondurasul a rupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul

0
Publicat:

Hondurasul a anunţat sâmbătă ruperea relaţiilor diplomatice cu Taiwanul, la 11 zile după ce a indicat că va stabili legături oficiale cu Beijingul, notează AFP.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Ministrul de externe Enrique Reina, "la instrucţiunile preşedintei republicii (Xiomara Castro), a comunicat Taiwanului decizia de a întrerupe relaţiile diplomatice" dintre cele două teritorii, a declarat diplomaţia de la Tegucigalpa într-un comunicat.

Odată cu această răsturnare de situaţie, au rămas doar 13 naţiuni care recunosc oficial Taiwanul.

Acest anunţ intervine la două zile după o vizită la Beijing a lui Reina, sprijinită de Xiomara Castro, pentru a discuta despre stabilirea legăturilor diplomatice bilaterale.

În numele principiului său "o singură Chină", Beijingul nu permite ţărilor străine să menţină relaţii diplomatice cu Taipeiul. Cu toate acestea, insula a legat parteneriate internaţionale prin alte canale.

Pe 14 martie, Xiomara Castro a anunţat pe contul său de Twitter că i-a cerut lui Enrique Reina să stabilească relaţii "oficiale" cu China.

"Guvernul Republicii Honduras recunoaşte existenţa unei singure Chine în lume şi că guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim care reprezintă toată China", a spus ministerul de externe de la Tegucigalpa.

"Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez", a continuat ministerul, adăugând că s-a angajat ca începând de sâmbătă să "nu mai aibă nicio relaţie sau contact oficial cu Taiwanul".

Ministrul de externe al Taiwanului a acuzat-o duminică pe preşedinta Hondurasului, Xiomara Castro, că "îşi face iluzii" pe tema promisiunilor Chinei de ajutor economic, imediat după ce legăturile diplomatice dintre Tegucigalpa şi Taipei au fost rupte.

"Preşedinta Castro şi echipa sa de conducere îşi fac iluzii în legătură cu China şi au ridicat problema schimbării recunoaşterii în cursul campaniei electorale", a declarat Joseph Wu. "China a încercat încontinuu să atragă Hondurasul cu stimulente financiare", a mai spus şeful diplomaţiei de la Taipei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite