Hamas nu va accepta „niciun compromis” cu privire la cererile sale în negocierile de încetare a focului

0
Publicat:

Brigăzile al-Qassam nu vor face „niciun compromis” în privința cererilor sale de încetare permanentă a focului în Fâşia Gaza şi de retragere a trupelor israeliene în schimbul oricărui acord privind eliberarea ostaticilor, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al aripii armate a organizaţiei palestiniene Hamas, noteză AFP, scrie Agerpres.

Brigăzile al-Qassam FOTO: Profimedia
Brigăzile al-Qassam FOTO: Profimedia

„Prioritatea noastră numărul unu înaintea oricărui acord privind un schimb de prizonieri este garanţia completă a opririi agresiunii (...) şi a retragerii inamicului” din Fâşia Gaza şi „nu va exista niciun compromis în acest sens”, a spus Abou Obeida, purtătorul de cuvânt al brigăzilor al-Qassam, într-o declaraţie televizată.

Hamas cere, de asemenea, revenirea la locuințe pentru sutele de mii de civili strămutaţi de război şi începerea reconstrucţiei teritoriului.

De cealaltă parte, Israelul cere ca Hamas să furnizeze o listă precisă a ostaticilor încă în viaţă în Gaza, dar mişcarea susține că nu ştie cine este „viu sau mort”.

Abou Obeida le-a cerut palestinienilor să se „mobilizeze” şi să „se înghesuie”, în timpul Ramadanului, la moscheea al-Aqsa din Ierusalim, unde există temeri cu privire izbucnirea de tensiuni în această perioadă, după cinci luni de război.

Statele Unite, Qatar şi Egipt duc încercări de a mediea pentru a se ajunge la un acord pentru o pauză înainte de Ramadan, care debutează la începutul săptămânii viitoare, dar negocierile, care au avut loc săptămâna aceasta la Cairo, au eşuat.

Preşedintele american a avertizat săptămâna aceasta despre o situaţie „foarte periculoasă” în Israel şi, în special, în Ierusalim, dacă ostilităţile vor continua pe perioada Ramadanului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite