Guvernul iranian se conformează cererii ayatollahului Ali Khamenei şi boicotează peste 200 de produse americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul de la Teheran a întocmit o listă cu 227 de produse americane interzise în Iran, a anunţat luni postul de televiziune PressTV. Lista a fost întocmită de Organizaţia pentru Promovarea Comerţului şi trimisă tuturor celor 34 de provincii iraniene.

Lista cuprinde o gamă largă de produse, de la gume de mestecat, ţigări şi aparate electrocasnice până la vehicule blindate şi tancuri.

În octombrie, ayatollahul Ali Khamenei a cerut Guvernului de la Teheran să elaboreze un program privind „economia de rezistenţă“, cu scopul de a interzice importurile mai multor produse după anularea sancţiunilor impuse Iranului din cauza programului său nuclear.

Ulterior, ministrul iranian al Industriilor şi Comerţului, Mohammad Reza Nematzadeh, a semnat un decret care interzice importurile mai multor produse provenind din Statele Unite. Această măsură ar viza protejarea producătorilor iranieni.

În pofida sancţiunilor impuse Iranului, produse americane pătrund ilegal pe piaţa iraniană, precizează PressTV.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat şapte rezoluţii, din 2006 şi până în 2015, prin care cere Republicii Islamice Iran să-şi înceteze producţia de uraniu îmbogăţit, care poate fi utilizat în scopuri civile, dar şi la fabricarea unor bombe nucleare. Patru dintre aceste rezoluţii au impus sancţiuni regimului de la Teheran, într-un efort de a-l convinge să se conformeze.

În vara acestui an, Iranul şi marile puteri din Grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns la un acord asupra programului nuclear iranian. Ulterior, mai multe ţări au ridicat o serie de sancţiuni economice vizând Iranul, în timp ce SUA prevăd anularea acestora în etape.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite