Guvernul britanic: Există informaţii despre un risc „iminent” de atac terorist pe aeroportul din Kabul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul din Kabul FOTO EPA-EFE
Aeroportul din Kabul FOTO EPA-EFE

Un atac terorist „sângeros” ar putea avea loc în câteva ore pe aeroportul din Kabul, a avertizat subsecretarul de stat pentru Forţele Armate Britanice, James Heappey.

Heappey evocă un risc „iminent” de atac terorist la aeroportul din Kabul.

Există rapoarte „foarte credibile” despre o ameninţare „severă” în capitala Afganistanului, a declarat ministrul britanic, citat de BBC.

Declaraţia vine după ce mai multe ambasade au emis alerte către cetăţeni să nu mai vină la aeroportul din Kabul de unde au loc evacuările, „să se mute într-un loc sigur” şi „să aştepte noi îndrumări”.

În faţa liderilor G7, preşedintele american Joe Biden a făcut declaraţii specifice pe acest subiect.

„Fiecare zi de operaţiuni înseamnă un risc suplimentar pentru trupele noastre, începând cu riscul grav şi în creştere al unui atac” din partea filialei locale a Statului Islamic, a declarat liderul de la Casa Albă.

Statul Islamic, „un inamic jurat al talibanilor, caută să vizeze aeroportul şi să atace forţele americane şi aliate, precum şi civili nevinovaţi”, a precizat el în faţa omologilor săi din G7.

„Informaţiile colectate în cursul săptămânii sunt din ce în ce mai serioase: acestea relevă o ameninţare iminentă şi gravă pentru viaţă”, a afirmat James Heappey.

Potrivit acestuia, ţările occidentale mizează pe talibani în privinţa securităţii în afara aeroportului şi că, în pofida avertismentelor, un număr mare de persoane mai aşteaptă acolo.

Conform New York Times, avertismente de securitate au fost lansate zilnic săptămâna trecută, dar abia de vineri acestea au devenit mai puternice. Ameninţările s-ar referi la atacuri cu rachete asupra avioanelor de transport, camioane-capcană sau terorişti sinucigaşi înfiltraţi în mulţimile de lângă aeroport, precizează ziarul american, care citează surse apropiate dosarului.

Toate aceste temeri sunt legate de filiala afgană a Statului Islamic, ISIS-K.

Într-un raport publicat în iunie, ONU afirmă că ISIS-K a comis 77 de atentate în acest an, faţă de 21 în 2020.

Deşi ISIS-K, înfiinţată în 2015, a avut de suferit în privinţa obţinerii de fonduri şi recrutării din cauza pierderilor teritoriale din ultimul timp, totuşi gruparea rămâne „activă şi periculoasă”, avertizează ONU.

Este implantată mai ales în Kunar (nord-est) şi Nangarhar (est) şi numără între 1.500 şi 2.000 de luptători care acţionează în „celule”.

Douglas London, fost şef pentru operaţiuni contrateroriste ale CIA în regiune, este de părere că ameninţarea din partea ISIS-K a crescut din pricina vidului de putere apărut pe fondul prăbuşirii guvernului afgan.

„Au motive întemeiate de îngrijorare, chiar dacă ISIS-K are dificultăţi după presiunile la care l-am supus. Totuşi, ei şi-au menţinut capacitatea de a efectua operaţiuni teroriste în Kabul. Majoritatea atacurilor au fost extrem de crude, fiind îndreptate asupra spitalelor şi maternităţilor”, a declarat oficialul CIA.

Pe 8 mai, ISIS-K a lăsat un camion-capcană lângă poarta unei şcoli de fete din minoritatea şiită hazara din Kabul, ucigând 68 de persoane şi rănind altele peste 165, majoritatea eleve. În 2020, ISIS-K a atacat o maternitate hazara, omorând 24 de persoane - mame, nou-născuţi şi un membru al personalului medical.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite