Gruparea teroristă Statul Islamic a capturat încă o rafinărie petrolieră din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rebelii jihadişti grupaţi în Statul Islamic, organizaţie afiliată al-Qaeda care a reuşit să captureze aproape întreaga parte de nord a Irakului şi a declarat acolo un califat islamic, a căpătat acum controlul asupra încă unei rafinării petroliere şi a a unui câmp petrolifer.

Insurgenţii sunniţi din Statul Islamic au capturat oraşul nordic Zumar, unde se află o facilitate de prelucrare a petrolului şi importante resurse petrolifere, după o luptă cu forţele kurde care controlau zona după retragerea armatei irakiene, în luna iunie, transmite Reuters. 

Jihadiştii ameninţă acum locuitorii din oraşele învecinate să le părăsească imediat, altfel vor şi prinşi şi executaţi. 

Gruarea teroristă Statul Islamic în Irak şi Siria (SIIS) a demarat în iunie o puternică ofensivă asupra armatei irakiene, a reuşit să captureze alte patru mari oraşe din Irak, toate cu acces la o autostradă care le asigură cale directă către Bagdad. Unul  dintre oraşe se află la doar 100 de kilometri de capitală. Treptat, jihadiştii au reuşit să captureze partea de nord a ţării, unde au declarat un califat islamic. 

Sunniţii şi-au diversificat operaţiunile şi, pe lângă ofensiva puternică din nordul Irakului, unde au capturat trei mari oraşe în tot atâtea zile, ei se concetrează acum pe vestul Irakului, mai exact provincia Anbar - cea mai mare din ţară. Aici, ei au reuşit să obţină controlul asupra oraşelor Al-Qaim, Rawa, Ana şi Husaybah. 

Dintre acestea, cea mai importantă miză este Al-Qaim, care se află la graniţa cu Siria şi este cunoscut drept un bastion al SIIS. 

Toate cele patru oraşe sunt legate de o autostradă directă către Bagdad, iar căderea lor în mâinile teroriştilor sporesc acum temerile conform cărora militanţii ar putea demara în orice moment ofensiva asupra Bagdadului, cu atât mai mult cu cât unul dintre oraşe - Husaybah - see află la doar 100 de kilometri de capitală. 

Aproximativ 750 de cetăţeni români se află în prezent în Irak, potrivit datelor puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. Aproape 400 de români s-au întors în ţară de când gruparea jihadistă SIIL a capturat aproape întreaga parte de nord a ţării.

Aproximativ 350 de români au revenit în ţară, pe cont propriu, în ultimele săptămâni, din cauza restricţionării activităţii mai multor companii irakiene, potrivit datelor MAE. Alţi 46 de români s-au întors în România cu sprijinul misiunilor diplomatice româneşti din Irak, dintre care 16 erau angajaţii unei firme româneşti care lucrează în Irak. 

Însă alţi aproximativ 750 de români rămân în Irak, potrivit informaţiilor furnizate de Ambasada României la Bagdad. În ultimii ani, Irakul a devenit o destinaţie tot mai căutată de muncitorii străini, printre care şi românii, datorită avansului economic semnificativ înregistrat pe fondul activităţilor de reconstrucţie a ţării după război.

Iordanianul Abu Muhammad al-Maqdisi, considerat unul dintre principalii lideri spirituali ai grupării al-Qaeda, a catalogat drept „deviant” statul islamic declarat de SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant), adăugând că acesta încalcă principiilor legii sharia. Ideologul îl critică dur pe Abu Bakr al-Baghdadi, devenit între timp „califul Ibrahim”, conducătorul statului islamic. 

Abu Muhammad al-Maqdisi a recunoscut că declararea unui stat islamic care să şteargă toate graniţele din lumea arabă este visul tuturor jihadiştilor, însă contestă fundamentul proclamării făcute de califiul Ibrahim. „Este acest califat un refugiu pentru toţi cei vulnerabili şi un adăpost pentru orice musulman? Sau acest nume va deveni o sabie care stă deasupra capetelor musulmane care-l contrazic (pe calif - n.r.)?”, se întreabă al-Maqdisi, citat de publicaţia americană „The Daily Beast”. 

Venind din partea acestui cleric iordanian, critica este cu atât mai puternică, notează jurnaliştii. Abu Muhammad al-Maqdisi a fost consilierul personal al liderului al-Qaeda Abu Musab al-Zarqawi, mentorul lui al-Baghdadi. Abu Musab al-Zarqawi a fost unul dintre cei mai sângeroşi lideri al-Qaeda, care nu doar că a încurajat decapitările, ci a folosit personal acest procedeu pentru a omorî prizonierii capturaţi. 

Ofensiva puternică prin care SIIL a capturat practic toată partea de nord a Irakului, declarând zona califat şi proclamând înfiinţarea unui stat islamic, a fost criticată şi până acum din interiorul al-Qaeda. 

Pirncipalele nemulţumiri ale liderilor organizaţiei teroriste, la care SIIL este afiliată, sunt că aceasta din urmă a atras prea multă atenţie nu doar asupra ei, ci asupra tuturor organizaţiilor jihadiste. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/irak-din-nou-in-pragul-r-zboiului" target="_blank">View the story "Irak, din nou în pragul războiului" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite