Jihadiştii din SIIL, „buni candidaţi“ pentru lista neagră a ONU. Oficial ONU: „Nu ştiu cine va câştiga Cupa Mondială de încălcare a drepturilor omului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jihadiştii ar putea fi incluşi pe lista neagră a ONU FOTO Arhivă
Jihadiştii ar putea fi incluşi pe lista neagră a ONU FOTO Arhivă

Potrivit lui Paulo Pinheiro, care prezidează Comisia, în cazul Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), ar fi mai uşor decât pentru alte grupări de opoziţie de a stabili responsabilităţile exacte, deoarece această grupare dispune "de un canal de comandament solid".

Jihadiştii din Statul Islamic (SI), responsabili de comitere de abuzuri în Siria, „sunt buni candidaţi pentru a figura pe lista" neagră a Comisiei internaţionale de anchetă ONU privind respectarea drepturilor omului în această ţară, a afirmat vineri expertului brazilian Paulo Pinheiro, citat de AFP.

Lista neagră confidenţială, de fapt patru liste în total, cuprinde numele unor comandanţi militari guvernamentali şi grupări armate de opoziţie, a anunţat el.

"Pot să vă asigur că suntem colectarea de informaţii cu privire la autorii din toate părţile, inclusiv grupuri armate non-statale şi SIIL", a declarat el reporterilor.

"Eu nu sunt în măsură să spun cine va câştiga Cupa Mondială de încălcare a drepturilor omului. Ambele părţi fac lucruri oribile şi vor continua în cazul în care nu există nici o responsabilitate", a mai spus Pinheiro, potrivit alarabya.net.

El nu a vrut să precizeze identitatea şi nici numărul persoanelor, entităţilor şi grupărilor înscrise în listă, ca urmare a unor suspiciuni de comitere de crime de război şi împotriva umanităţii. Lista, actualizată cu regularitate, este întocmită şi păzită cu stricteţe de ONU.

Paulo Pinheiro şi Karen Konig Abuzayd, membră a Comisiei, s-au adresat vineri ambasadorilor din ţările care fac parte din Consiliul de Securitate, reuniţi în sesiune informală la sediul ONU.

Pentru moment, Curtea Penală Internaţională (CPI) nu este sesizată în legătură cu situaţia din Siria, din cauza lipsei unui consens în Consiliu. O altă soluţie ar fi înfiinţarea unui tribunal special, precum cele pentru Cambodgia sau Sierra Leone.

Rusia şi China nu vor sesizarea Curţii Penale Internaţionale

Ambasadorul britanic Mark Lyall Grant, care a organizat această reuniune informală, a deplâns vetoul depus în mai de Rusia şi China la o tentativă de a sesiza CPI prin intermediul Consiliului. El a apreciat că regimul sirian este responsabil de "majoritatea" abuzurilor comise în ţară.

După o ofensivă de succes în Irak, luptători SIIL au declarat luna trecută un "califat islamic" în teritoriu îl controlează în Irak şi Siria şi a promis să se extindă.

Ei au fost acuzaţi de către grupurile pentru drepturile omului de execuţii sumare, răpiri, crime, dar şi printre alte atrocităţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite