Gruparea teroristă Boko Haram din Nigeria foloseşte tot mai mulţi copii-kamikaze în atacuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea teroristă Boko Haram, care operează preponderent în nordul Nigeriei, foloseşte din ce în ce mai mulţi copii-kamikaze pentru a comite atacuri, avertizează un raport al UNICEF, care susţine că unul din cinci copii comite un atac sinucigaş, relatează BBC News online.

Faţă de cele patru atacuri sinucigaşe comise de copii în 2014, în cursul anului 2015 şi inclusiv în ianuarie 2016 s-au înregistrat 44 de astfel de atentate, ceea ce înseamnă o creştere de 11%, avertizează UNICEF.

Fetele, care sunt drogate, de regulă, comit trei sferturi din aceste atacuri sinucigaşe plănuite de gruparea teroristă Boko Haram, care acţionează în Nigeria, Cameroon, Niger şi Chad, unde peste 17.000 de persoane au murit în timpul insurgenţei de peste şapte ani. 

Această schimbare de tactică reflectă pierderea de teritorii în Nigeria de către gruparea teroristă.

Raportul publicat de UNICEF reaminteşte de răpirea a peste 200 de fete de la o şcoală din oraşul Chibok în urmă cu aproape doi ani, care a stârnit reacţii la nivel internaţional prin lansarea campaniei "Aduceţi-ne fetele acasă" (Bring Back Our Girls), dar niciuna dintre victime nu a fost găsită.

Raportul intitulat "Beyond Chibok" susţine că băieţii răpiţi sau recrutaţi de Boko Haram sunt obligaţi să-şi atace propriile familii pnetru a-şi demonstra loialitatea faţă de grupare. 

Fetele sunt expuse unor abuzuri mult mai grave, printre care agresiuni sexuale şi căsătorii forţate cu luptătorii grupării. Ele sunt, de regulă, drogate, pentru a fi folosite ca atacatori kamikaze, fiindu-le ataşate bombe de corpuri. 

Potrivit raportului, cei mai mulţi copii-kamikaze sunt înregistraţi în Cameroon, inclusiv copii de opt ani.

Boko Haram, al cărei nume înseamnă "Educaţia occidentală este interzisă", a atacat de multe ori şcoli în timpul insurgenţei declanşate.

Din cauza atacurilor, peste 670.000 de copii nu au avut acces la educaţie pentru o perioadă mai mare de un an, ca urmare a închiderii a peste 1.800 de şcoli, după ce au fost incendiate sau folosite ca adăposturi pentru cei fără locuinţe în nord-estul Nigeriei şi în Cameroon.

Peste 5.000 de copii au fost separaţi de părinţii lor în timpul conflictului izbucnit în 2009, când Boko Haram a lansat operaţiuni militare, gruparea fiind înfiinţată în 2002.

De asemenea, şi la nivel general, numărul atacurilor sinucigaşe a crescut de la 32 în 2014 la 151 în 2015 dintre care 89 în Nigeria, 39 în Cameroon, 16 în Chad şi şapte în Niger.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite