Giuliano, satul italian al meşteşugarilor de bani falşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din bancnotele euro false care circulă în Europa sunt fabricate la Giuliano, un sătuc aflat în nordul oraşului Napoli.

Satul e plin de artişti, unii adevăraţi Michelangelo. Numai că arta lor este de a imita cât mai aproape de realitate bancnotele euro. Potrivit Europol, bancnotele false care circulă în cele 176 de ţări membre ale zonei euro sunt fabricate în orăşelul situat în apropiere de Napoli. Satul „fabrică", de fapt, o avere colosală, scrie „Le Point". Din 2002 şi până în prezent, autorităţile monetare din zona euro au reperat şi retras de pe piaţă cinci milioane de bancnote, cu o „valoare" de 300 de milioane de euro. Iar anchetatorii estimează că pe piaţă sunt încă de cinci pe atâţia euro falşi produşi la Giuliano.

Chiar şi acesta e doar vârful aisbergului. Majoritatea bancnotelor false „made in Giuliano", tone şi tone de hârtie iau drumul Africii de Nord, al Orientului Mijlociu ori al Columbiei. Deşi au început să producă cantităţi impresionante de bani falşi în 2002, prima imprimerie din Giuliano a fost descoperită de poliţie abia în 2004. De atunci, anchetatorii au arestat şapte bande de falsificatori de bani.

Fiecare bandă e organizată meticulos: există finanţişti, furnizori de cerneluri şi hârtie speciale, tipografi şi distribuitori.  Bancnotele false sunt vândute prima dată unui angrosist pentru 10% din valoare. Adică banda primeşte 100.000 de euro veritabili pentru un milion de euro falşi.

Apoi, cu fiecare vânzare, bancnotele false se mai apreciază cu 10%. Camorra (mafia napolitană) tolerează această activitate. Mai mult, foloseşte chiar cu bună ştiinţă banii falşi pentru a plăti marile transporturi de droguri venite dinspre Columbia. Forţa clanurilor din Giuliano e dată de tipografi, nişte profesionişti de modă veche.

Unde e arta

Ei nu lucrează cu imprimante digitale, cu laser, de ultimă generaţie, aşa cum fac concurenţii lor francezi, turci, polonezi, bosniaci, albanezi şi bulgari, remarcă „Le Point". Specialitatea lor e bancnota de 20 de euro, cea mai cerută de pieţe, pentru că este cea căreia i se pierde cel mai uşor urma. Filigran, fir inserat în hârtie, bandă holografică, calitate a hârtiei, variaţii ale culorii cernelurilor: toţi experţii susţin că falsificatorii din Giuliano au o virtuozitate demnă de Michelangelo.

Maeştrii Bulgari

Singurii care îi pot concura sunt colegii de breaslă din Plovdiv, în sudul Bulgariei. Ajutaţi de experienţa îndelungată în falsificarea de dolari, bulgarii sunt maeştri la bancnotele de 100 de euro. Chinezii însă, deşi pot falsifica orice, de la ouă şi până la magazine IKEA în întregime, sunt încă absenţi din acest domeniu. Însă anchetatorii Europol au confiscat recent euro falşi bulgăreşti ale căror holograme au fost fabricate în China.

„Dacă se apucă şi chinezii de falsificat euro, gata, s-a terminat", recunoaşte un anchetator din cadrul Europol. În februarie, autorităţile au arestat în sudul Italiei opt italieni care deţineau obligaţiuni americane false în valoare de şase trilioane de dolari, pe care intenţionau să le vândă unui stat în curs de dezvoltare.

300 de milioane de euro falşi au fost retraşi. Rămân însă pe piaţă de cinci ori pe atât. Din ce estimează Europol.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite