Ginerele lui Trump s-a întâlnit cu regele Marocului pentru a-l convinge să adere la planul său de pace pentru Orientul Mijlociu. Iordania, noua destinaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jared Kushner, ginerele şi consilierul preşeditelui SUA, Donald Turmp FOTO EPA
Jared Kushner, ginerele şi consilierul preşeditelui SUA, Donald Turmp FOTO EPA

Ginerele şi consilierul preşedintelui american Donald Trump, Jared Kushner, a fost primit marţi, la Rabat, de regele Marocului, după care s-a deplasat în Iordania cu scopul de a găsi sprijin la planul său de pace pentru conflictul israeliano-palestinian. Kushner va dezvălui partea economică a acestui plan la sfârşitul lui iunie, la Manama, în Bahrain.

Încă de la preluarea mandatului la Casa Albă, la 21 ianuarie 2017, Trump şi-a manifestat dorinţa de a încropi un „acord final“ între israelieni şi palestinieni. El speră să reuşescă acolo unde toţi predecesorii săi, fie republicani, fie democraţi, au eşuat, scrie AFP.

Dar ecuaţia se anunţă destul de delicată, mai ales după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, în decembrie 2017, stârnind astfel furia palestinienilor, care aspiră ca acest oraş să devină leagănul viitorului lor stat.

Kushner îşi propune însă să-i mai domolească pe palestinieni cu promisiuni de ordin economic şi caută susţinere în rândul ţărilor arabe aliate Statelor Unite pentru a-i convinge să adere la planul său.

Prima etapă în obţinerea acestui sprijin a făcut-o marţi, la Rabat, unde a fost primit la reşedinţa regală de către Mohammed al VI-lea. Discuţiile s-au axat pe „evoluţiile şi progresele înregistrate de regiunea Africii de Nord şi Orientului Mijlociu“, dar şi pe parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi Maroc, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Palatului Regal de la Rabat.

„Marocul este un prieten important şi un aliat al Statelor Unite“, a scris marţi seara pe Twitter diplomatul american Jason Greenblatt, care a asistat la întâlnirea dintre Jared Kushner şi Mohammed al VI-lea.

Din Maroc, Kushner s-a dus în Iordania. Turneul din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu îl va încheia în Israel, unde este aşteptat joi. Pe lângă Jason Greenblatt, el este însoţit de Avi Berkowitz, emisarul special american pentru Orientul Mijlociu şi Iran. Din Israel, Kushner va merge în weekend în Elveţia, la Montreux, unde va participa la întâlnirea din acest an a Grupului Bilderberg. El se va alătura săptămâna viitoare socrului său, la Londra.

Acest turneu, similar celui pe care l-a întreprins în februarie, face parte din eforturile de pregătire a Conferinţei de la Manama, programată pe 25-26 iunie sub genericul „De la pace la prsoperitate“. Kushner intenţionează să-şi prezinte partea economică a planului său de pace în faţa unor oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai socieţii civile şi lumii afacerilor.

Obiectivul este de a stimula investiţiile în teritoriile palestiniene, dar oficialii de la Ramallah au declinat deja prezenţa la acest eveniment. Saeb Erakat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a denunţat o încercare de a promova „nomalizarea economică a ocupaţiei israeliene în Palestina“.

„Obiectivul nostru nu este de a îmbunătăţi condiţiile de trai sub ocupaţie, ci de a atinge potenţialul deplin al Palestinei punând capăt ocupaţiei israeliene“, a subliniat el, citat de AFP.

Kushner a refuzat să prezinte detalii din planul său, dar a promis idei noi. Potrivit presei americane, planul lui Kushner nu prevede soluţia „două state“, israelian şi palestinian, promovată mult timp pe agenda internaţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite