Germania furnizează 45 de milioane de euro către UNRWA pentru ajutorarea palestinienilor din afara Fâșiei Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul german a anunţat că livrează 45 de milioane de euro Agenţiei ONU de ajutorare pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) pentru activitatea sa din Iordania, Liban, Siria şi Cisiordania, în timp ce fondurile pentru Fâşia Gaza rămân suspendate, transmite marţi DPA.

Mulți palestinieni au fugit din Gaza de la începutul războiului Israel-Hamas
Mulți palestinieni au fugit din Gaza de la începutul războiului Israel-Hamas FOTO Profimedia

Contribuţia face parte din sprijinul regional periodic pentru activitatea UNRWA, a anunţat Ministerul de Externe german.

La finalul lunii ianuarie, Israelul a acuzat 12 angajaţi ai UNRWA de participare la atacul terorist de amploare comis de mişcarea palestiniană Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie 2023. La scurt timp, ţări occidentale, printre care cei mai mari donatori, SUA şi Germania, şi-au suspendat plăţile către UNRWA.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că, pe baza primelor informaţii furnizate de Israel, acuzaţiile par credibile şi a promis că acest dosar va fi clarificat. În prezent sunt în desfăşurare două anchete separate.

Potrivit MAE german, încă nu este clar dacă va fi reluată finanţarea activităţii UNRWA în Fâşia Gaza, în această privinţă având loc o analiză.

Din suma totală de 45 de milioane de euro furnizată pentru activitatea UNRWA în alte regiuni, o treime urmează să sprijine serviciile de sănătate şi educaţie pentru refugiaţii palestinieni aflaţi în Iordania şi Liban, iar 7 milioane de euro sunt destinate programului „Cash for Work”, pentru refugiaţii palestinieni din Liban.

Războiul dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist efectuat în 7 octombrie de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.160 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră de amploare, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza.

Conform autorităţilor sanitare din Fâşia Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, până luni la prânz, cu 32.333 de morţi şi aproximativ 75.000 de răniţi în rândul palestinienilor.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite