Fraudă uriaşă în China: O bancă a fost păgubită cu aproape cinci miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fraudă uriaşă a fost descoperită recent la o bancă din China. Frauda, ieşită la iveală în urma unui audit al noului preşedinte al băncii, a fost făcută printr-o metodă folosită pe larg, inclusiv în România, ce presupune luarea unor credite uriaşe prin acte falsificate şi mituirea unor funcţionari.

O fraudă bancară de 4,9 miliarde de dolari a fost descoperită la banca Liuzhou. Este vorba de una dintre cele mai mari fraude făcute în China în ultimele decenii, relatează Financial Times, potrivit Digi 24.

Paguba reprezintă 40% din activele băncii lovite

Prejudiciul ar fi fost făcut de un om de afaceri ajutat de rudele sale. Acesta ar fi falsificat valoarea garanţiilor şi a registrelor contabile astfel încât să pară că societatea sa produce mai mulţi bani decât o face în realitate. Ulterior, a împrumutat de 37 de ori mai mulţi bani decât profitul băncii.

Investigaţia ajunge la fostul preşedinte al instituţiei păgubite. Noul preşedinte a comandat un audit care a scos la iveală împrumutul ce nu ar fi trebuit dat de predecesorul său, iar, potrivit presei chineze, după această descoperire a fost comandată asasinarea celui care a cerut investigaţia.

Acum gaura de aproape 5 miliarde de dolari pune mari probleme de solvabilitate şi în final ar putea fi acoperită cu bani de la stat.

Însă, de multe ori, fraudele se fac tocmai cu binecuvântarea oamenilor statului. Un studiu citat de Financial Times conturează un mecanism în care companiile controlate de guvernele locale dau mită unor bancheri de rang înalt pentru a obţine credite uriaşe, în special de la băncile comerciale mici. Acestea au fost formate la mijlocul anilor '90 din comasarea cooperativelor, din dorinţa Beijingului de a le da dimensiunile necesare pentru a putea finanţa IMM-urile locale. Rezultatele au fost altele. Studiul arată că, în loc să fie sprijinite afacerile locale, bancherii au primit mite de la companiile de stat în schimbul unor împrumuturi uriaşe. S-au făcut falsuri în contabilitate, iar activele au fost supraevaluate încât să pară ca societatea poate plăti un credit foarte mare.

Câtă vreme bursa creştea rapid, ratele puteau fi plătite fără probleme. Acum însă, când lucrurile merg prost, ies şi cazurile de fraudă la lumină. Luna trecută, la a treia cea mai mare bancă din China s-a deschis un caz de delapidare cu prejudicii de aproape 600 de milioane de dolari. O săptămână mai târziu, la o altă bancă au început investigaţiile pentru o fraudă de circa 150 de milioane.

Corupţia uriaşă e un risc în plus pentru un sistem bancar deja fragil. În China multe bănci funcţionează la limita legii, iar companiile private pe care le-au finanţat sunt necompetitive şi înglodate în datorii, notează Digi 24.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite