China forţează creşterea economică pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la începutul anului, banca centrală chineză a injectat sume mari în sistemul bancar, ceea ce a permis extinderea creditării companiilor chineze.

Împrumuturile efectuate de companiile chineze doar în prima lună a anului, depăşeşte PIB-ul unor ţări importante. Totul, în efortul de a accelera creşterea economiei chineze, care dă semne de slăbiciune.

Finanţarea agregată a economiei chineze a atins în luna ianuarie valoarea de 3.420 de miliarde de yuani (525 miliarde de dolari), conform datelor comunicate de banca centrala a Chinei. Suma a depăşit cu peste o treime estimările analiştilor.

Din aceste noi finanţări, 2.510 de miliarde de yuani (385 de miliarde de dolari) au fost doar creditele acordate de către bănci. În afară de creditele bancare, companiile au efectuat vânzări masive de obligaţiuni şi şi-au transformat creditele denominate în valută străină în yuani.

Rămâne de văzut dacă această accelerare încă din prima lună a anului va duce şi la ridicarea creşterii economice peste nivelul de anul trecut.

„Băncile chineze şi-au majorat agresiv bilanţurile contabile încă din primele zile ale anului, ceea ce presupune un sprijin implicit al guvernului în lupta împotriva tendinţei de încetinire economică”, a declarat Zhou Hao, economist la Commertzbank, filiala din Singapore, pentru Bloomberg.

Banca centrală a reluat anul acesta injecţiile de lichidităţi în economie, în loc să reducă şi mai mult rata dobânzii de referinţă. Aceasta pentru că doreşte să oprească fuga capitalului din ţară.

Economiştii au calculat că volumul injecţiilor de lichiditate efectuate de banca centrală echivaleză cu o reducere de un punct procentual a rezervelor minime obligatorii, metoda tradiţională prin care se eliberează lichiditate în sistem.

Diferenţa este că o injecţie directă de lichiditate este temporară, banca centrală putând reduce rapid lichiditatea din sistem, În schimb scăderea rezervellor minime obligatorii ale bănccilor comerciale are efecte de durată mai lungă.

Se estimează că datoria totală a chinei a ajuns să depăşească 250% din PIB-ul ţării.

finantari china infografie
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite