Franţa îşi întăreşte prezenţa militară în regiunile controlate de kurzi în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa îşi întăreşte prezenţa militară în Siria în scopul susţinerii forţelor kurde din regiune, scrie o agenţie de presă din Turcia.

Citând surse locale, agenţia de presă Anadolu transmite că forţele speciale franceze au instalat şase baterii de artilerie în apropiere de Baguz, un sat din nordul provinciei Deir ez-Zor, la graniţa cu Irak. Această regiune este controlată de Unităţile pentru Protecţia Poporului Kurd (YPG), principala componentă a Forţelor Democratice Siriene, susţinute de Statele Unite şi Franţa. Forţele speciale franceze şi-au sporit totodată prezenţa la Manbij, o localitate aflată de asemenea sub controlul YPG.

Aceste informaţii nu au fost confirmate de Paris, dar secretarul american al Apărării Jim Mattis a recunoscut că soldaţi francezi au sosit la începutul lui aprilie în Siria.

De fapt, zeci de militari francezi trimişi recent în Siria ar fi fost arestaţi săptămâna trecută de armata lui Bashar al-Assad. Ei ar fi fost reţinuţi la un punct de control din provincia Al-Hasakah, în nord-estul Siriei, unde ar fi ajuns din greşeală, potrivit portalului Sputnik News, care citează Anadolu.

Această consolidare de forţe a avut loc la scurt timp de la promisiunea făcută de preşedintele francez Emmanuel Macron în vederea susţinerii FDS împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic. După o întâlnire cu Macron, la sfârşitul lui martie, oficiali kurzi au precizat că preşedintele francez s-a angajat să trimită mai multe trupe în Siria, însă Parisul nu a confirmat această informaţie şi s-a ferit până acum să o comenteze.

Acţiunile Franţei în Siria îl deranjează pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care consideră aceste eforturi drept o dovadă de susţinere a terorismului. Ankara acuză YPG de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie care duce o insurecţie pentru obţinerea independenţei kurzilor din Turcia şi este calificată drept teroristă de regimul Erdogan.

Franţa face parte din coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic şi participă la atacuri în Siria, vizând ultima dată, alături de americani şi britanici, instalaţii chimice ale regimului Assad.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite