FOTO VIDEO Cine este românul condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaezia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaezia pentru trafic de droguri, relatează „New Straits Times”, în ediţia electronică. Condamnarea românului acuzat de trafic cu metamfetamină nu este definitivă şi poate fi atacată în instanţă, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE Ionuţ Alexandru Gologan a demarat procedura apelului împotriva hotărârii de condamnare la moarte.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea la sediul MAE a reprezentantului ambasadei Malaeziei la Bucureşti la nivel de secretar de stat pentru a transmite un apel către autorităţile malaeziene pentru evitarea pedepsei capitale pentru cetăţeanul român, din perspectiva faptului că statele din Uniunea Europeană au renunţat la această sancţiune maximă.

„Pentru România şi pentru Uniunea Europeană pedeapsa capitala este inacceptabilă şi contravine valorilor umane statuate la nivel internaţional. Pedeapsa capitală constituie un afront la demnitatea umană, încalcă drepturile condamnaţilor şi nu este de natură să prevină în vreun fel crimele - acesta este şi apelul comun transmis de 42 de miniştri de Externe ai statelor membre ale Consiliului Europei, semnat inclusiv de partea română, în data de 10 octombrie, cu prilejul  Zilei mondiale împotriva pedepsei capitale”, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti într-un comunicat. 


Bărbatul, Ionuţ Alexandru Gologan, lucra ca şofer cu jumătate de normă pentru o firmă de transporturi din Germania. El este suspectat că ar fi făcut trafic cu 1.494 de grame de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut.

„Întâmplător locuim în aceeaşi zonă, un copil cuminte... Neşansa lui a fost să fie dintr-o familie în care părinţii s-au despărţit. El a fost un copil bun la şcoală, numai că, după ce a terminat cu şcoala, a trebuit să plece în străinătate să lucreze şi după aceea a intrat în această clică”, a declarat Ilie Gheorghe, primarul din Telega, pentru Antena 3. 

Judecătorul Datuk Akhtar Tahir a declarat că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile în faţa acuzării. Bărbatul a ascultat verdictul cu calm şi cu un zâmbet încremenit pe faţă.

Românul a beneficiat de serviciile unui avocat prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti. Totodată, la fiecare termen, un reprezentant al Ambasadei României din Kuala Lumpur a fost prezent în sala de judecată.

La iniţiativa MAE au fost organizate reuniuni de lucru la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor române (DIICOT, Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi consulul Ambasadei României în Malaezia), transmite MAE într-un comunicat.

Ca urmare a activităţii acestui grup de lucru, autorităţile române au demarat procedurile necesare încheierii unui Acord bilateral cu partea malaeziană de transfer al condamnaţilor.

Cine este românul condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaezia

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite