FOTO VIDEO China. Mega-paradă militară de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chinezii sărbătoresc astăzi Ziua Naţională, un eveniment cu atât mai important, cu cât se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea Republicii Populare. Cu această ocazie, o fost organizată una dintre cele mai uriaşe parade militare văzute vreodată la Beijing.

GALERIE FOTO

Preşedintele Xi Jinping a depus flori la memorialul martirilor, chinezii care şi-au dat viaţa în războiul civil din China şi-a ţinut discursul la Poarta Tiananmen, acelaşi loc în care înaintaşul său Mao Zedong a proclamat republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949.

Ulterior, el a trecut în revistă trupele în picioare într-o maşină decapotabilă, înainte de paradă militară ultrasecurizată.

   Guvernul chinez au distribuit peste 620.000 de televizoare în cele mai sărace case din ţară pentru a vedea festivităţile. 

Aceste televizoare cu diagonala de 32 inch au fost fabricate de companii autohtone şi oferite în comun de Departamentul de Propaganda al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Comisia Centrală pentru Progresul Etic şi cultural, administraţia audiovizuală publică a ţării şi China Media Group, mai cunoscută sub numele de Vocea Chinei.

image

Cu 15.000 de soldaţi, sute de tancuri, rachete şi avioane de luptă, defilarea, organizată la 1 octombrie din zece în zece ani, a fost una dintre cele mai uriaşe văzute vreodată la Beijing.  Cu această ocazie au fost prezentate şi rachetele intercontinentale Dongfeng 41 care pot lovi Statele Unite în 30 de minute.

image

Festivităţile s-au desfăşurat sub o foarte strictă supraveghere: numai un public ales cu mare atenţie a fost admis pe Bulevardul Păcii Eterne pentru a asista la parada militară.

Chinezii au parte de şapte zile libere, cunoscute drept Săptămâna de Aur. În această perioadă, sute de milioane de chinezi călătoresc prin ţară sau pleacă acasă să-şi vadă rudele.  Din această cauză, traficul rutier este foarte intens, iar trenurile şi avioanele sunt aglomerate.

image

Pentru a promova turismul, autorităţile reduc în aceste zile taxele de intrare la diferite obiective turistice, precum şi taxele de autostradă. În 1949, Mao Zedong a declarat înfiinţarea unei noi Chine. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite