FOTO Dezastru în Canada. 3 morţi şi 100.000 de oameni evacuaţi din cauza inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin trei oameni au murit şi 100.000 au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele, după ce vestul Canadei a fost lovit de ploi torenţiale şi inundaţii puternice.

Autorităţile au ordonat evacuarea zonelor centrale din Calgary, provincia Alberta, după ce ambele râuri care traversează oraşul, Bow şi Elbow, s-au revărsat.

Inundaţiile au măturat în calea lor drumuri, poduri, au distrus liniile de electricitate şi au afectat sute de case. Premierul canadian Stephen Harper a vizitat vineri zonele lovite de inundaţii. El a promis asistenţă federală pentru toţi cei afectaţi de dezastru.

Un oficial al poliţiei canadiene, Patricia Neely, a confirmat decesul a trei persoane, şi recuperarea a două dintre cadavre. Ea a mai spus că cele două cadavre sunt ale unor bărbaţi înecaţi joi în râul Highwood River, la 64 de kilometri sud de Calgary.

„Este incredibil. Nu am mai văzut aşa ceva niciodată.“ a declarat un rezident al oraşului Calgary.

Guvernatoare provinciei Alberta, Alison Redford i-a avertizat pe rezidenţi să fie pregătiţi pentru şi mai multe inundaţii. Comunităţile care se află şi mai la sud de Calgary au primit ordin de evacuare totală.

În Calgary, un oraş cu un milion de locuitori, au fost evacuate 25 de cartiere, cu un număr aproximativ de 25.000 de rezidenţi.

Inundaţiile s-au produs joi, după o săptămână de ploi intense în provincia Alberta. Elicopterele militare au salvat aproape 30 de oameni de pe acoperişurile locuinţelor din Calgary. Cel puţin 350 de soldaţi au au dislocaţi în zona de inundaţii, conform Ministerului de Apărare din Canada.

Staţiunile montane, Banff şi Canmore, au fost isolate după închiderea autostrăzii Trans-Canada. Un locuitor din Canmore a spus că s-a trezit în mijlocul nopţii din cauza unui zgomot puternic, şi şi-a dat seama că era râul din apropiere care se umflase puternic.

Primarul din Calgary, Naheed Nenshi a declarat că peste 1500 de oameni au fost duşi la adăposturi de urgenţă, în timp ce ceilalţi stau cu familia sau prietenii. Un rezident din Calgary a spus pentru BBC, că oraşul a încetat să mai funcţioneze şi nimeni nu îşi aminteşte să se mai fi întâmplat aşa ceva vreodată. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite