Fostul șef al serviciului de securitate al Israelului a spus că sub Netanyahu țara va fi în abis

0
Publicat:

Nadav Argaman a subliniat că premierul statului evreu „este responsabil pentru un eșec colosal”.

Proteste împotriva guvernului Netanyahu. Foto: Arhiva Adevărul
Proteste împotriva guvernului Netanyahu. Foto: Arhiva Adevărul

Israelul este în prăpastie și va rămâne acolo dacă nu va pleca primul ministru Benjamin Netanyahu, a declarat fostul director al Serviciului General de Securitate Israelian (Shin Bet), Nadav Argaman (2016-2021), într-un interviu acordat Canalului 12.

Israelul este deja în prăpastie, iar dacă Bibi Netanyahu nu părăsește funcția, aceasta va fi soarta noastră. Cred că dacă statul Israel nu acționează și nu o face repede, vom ajunge în locuri foarte, foarte, foarte proaste”, a spus el.

"Din punct de vedere moral, el [Netanyahu] nu poate [candida din nou]. El este responsabil pentru un eșec colosal. El este responsabil pentru asta. Și nimeni altcineva nu este. Oricine nu își asumă responsabilitatea pentru o greșeală de această amploare. nu este potrivit pentru rolul de lider al poporului evreu”, a adăugat Argaman.

El a menționat că tocmai datorită politicilor lui Netanyahu mișcarea palestiniană radicală Hamas a reușit să crească atât de semnificativ în ultimii câțiva ani și să lanseze un atac asupra Israelului. Argaman a indicat că, în timpul mandatului său ca șef al Shin Bet, a propus desfășurarea unei operațiuni de slăbire a Hamas, inclusiv împotriva membrilor conducerii mișcării, dar premierul a refuzat. „Am insistat cu tărie, inclusiv cu propunerea de planuri pentru operațiuni, nu voi spune mai multe”, a spus el. „Bibi a ales să slăbească guvernul palestinian”, a adăugat Argaman.

Pentru a evita abisul, trebuie îndeplinită o condiție, și anume să înlocuim teribilul guvern”, a spus el. Întrebat despre cum să organizeze alegeri în timpul războiului, Argaman a spus că nu consideră amploarea actuală a ostilităților ca fiind atât de gravă. „Cred că războiul s-a încheiat, dar nu e război”, a subliniat fostul șef al serviciului special. „Israelul ar fi trebuit să meargă la alegeri ieri”, a adăugat el. Potrivit acestuia, cetățenii israelieni trebuie să schimbe cabinetul guvernamental. „În caz contrar, războiul, adică ceea ce el [Netanyahu] numește război, va continua”, a spus Argaman.

La Ierusalim, în fața clădirii Knesset (parlamentul țării) și la reședința primului ministru, de la sfârșitul lunii martie au loc în fiecare zi demonstrații a mii de oameni, cerând alegeri anticipate în Israel și eliberarea rapidă a ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza. Pe 31 martie, cel mai mare miting de protest din statul evreu de la începutul agravării din Gaza a avut loc lângă clădirea parlamentului, după cum relatează ziarul The Jerusalem Post, peste 100 de mii de oameni adunându-se la Knesset în acea zi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite