Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, câştigă permisiunea de a se căsători cu partenera sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, aflat în închisoarea Belmarsh din Londra, a primit permisiunea de a se căsători cu partenera sa, Stella Moris. Anterior, cuplul i-a dat în judecată pe ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, şi pe şeful închisorii Belmarsh, pentru că i-au împiedicat să se căsătorească în spatele gratiilor, informează The Guardian.

Assange este deţinut în închisoarea londoneză din 2019, după ce SUA au întreprins acţiuni în justiţie pentru a-l extrăda. După ce solicitările sale la guvernatorul închisorii au rămas de mai multe ori fără răspuns, lui Julian Assange i s-a acordat permisiunea de a se căsători cu partenera sa, Stella Moris.

Un purtător de cuvânt al Serviciului de penitenciare a declarat: "Cererea domnului Assange a fost primită, analizată şi procesată de către guvernatorul închisorii ca pentru orice alt deţinut".

În urma aprobării solicitării lor pentru căsătoriei, Stella Moris a declarat pentru agenţia de presă PA: „Sunt uşurată că a prevalat raţiunea şi sper că nu va mai exista nicio interferenţă cu căsnicia noastră".

Pe 7 octombrie, Assange făcuse o solicitare oficială către biroul şefului închisorii, pentru a putea avea loc nunta. Câteva zile mai târziu, avocaţii cuplului au cerut închisorii să acorde permisiunea lui Moris şi unui registrator de la Greenwich Register Office să viziteze închisoarea, astfel încât cuplul să poată anunţa intenţia lor de a se căsători, însă nu au primit niciun răspuns. Cuplul a intentat o acţiune în justiţie împotriva guvernatorului închisorii şi a ministrului justiţiei, Dominic Raab, acuzându-i că au împiedicat desfăşurarea nunţii.

Julian Assange este încarcerat la Belmarsh de la răsunătoarea sa arestare în aprilie anul trecut în Ambasada Ecuadorului la Londra. El se refugiase acolo în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată, după mai multe răsturnări de situaţie.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai 2019 pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

Assange a cunoscut-o pe partenera sa, Stella Moris, pe vremea când locuia în ambasada ecuadoriană din Londra. Cuplul este logodit de mai mulţi ani şi a încercat să se căsătorească în ciuda acţiunilor în justiţie. Fiii lor, Gabriel, în vârstă de patru ani, şi Max, în vârstă de doi ani, sunt cetăţeni britanici.

Deţinuţii au dreptul de a solicita să se căsătorească în închisoare în temeiul Legii Căsătoriilor din 1983. Guvernatorii analizează apoi cererile şi, în cazul în care acestea sunt aprobate, costul serviciului este suportat de deţinut. Ceremoniile de căsătorie în care sunt implicaţi deţinuţi trebuie să aibă loc în închisoare, cu excepţia deţinuţilor din categoria D, potrivit Ministerului Apărării britanic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite