Fiul fostului dictator Gaddafi, vizat de un mandat de arestare în Libia, după dezvăluirile BBC despre operaţiunile grupului de mercenari Wagner

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saif al-Islam Gaddafi la procesul din 2014 FOTO EPA-EFE
Saif al-Islam Gaddafi la procesul din 2014 FOTO EPA-EFE

Procurorii din Libia au emis un mandat de arestare pe numele lui Saif al-Islam Gaddafi, fiul dictatorului defunct Muammar Gaddafi, pentru acuzaţii de legături cu mercenarii grupului rus Wagner, relatează BBC.

Informaţia a fost dezvăluită după ce BBC  a difuzat o investigaţie amplă a operaţiunilor conduse de grupul Wagner în Libia, anchetă bazată de documente de pe o tabletă pierdută de un combatant şi liste de cumpărături pentru echipamente şi arme aflate în dotarea armatei ruse.

Mandatul a fost emis de procurorul libian Mohammed Gharouda pe 5 august şi dezvăluit după difuzarea investigaţiei BBC asupra misiunii Wagner în Libia. Mercenarii Wagner aveau hărţi ale liniilor de front cu marcaje ale unor ţinte şi puncte de amplasare a unor mine. Potrivit mărturiilor unor localnici şi a doi foşti recruţi, aceşti „profesionişti ai războiului” au ucis prizonieri şi civili şi nu aveau un cod de conduită.

Identificat pentru prima dată în luptele cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, în 2014, grupul de mercenari Wagner a operat în zone de conflict din Siria, Moazambic, Sudan şi Republica Centrafricană.

Saif al-Islam Gaddafi, care a studiat la London School of Economics, a fost considerat o speranţă pentru reformarea Libiei după dictatura de 40 de ani a tatălui său şi un potenţial succesor la putere. În 2011 însă, el s-a alăturat forţelor guvernamentale care au reprimat sângeros revoltele populare. Capturat de rebeli în 2011 şi închis în oraşul Zintan, situat la sud-vest de Tripoli, a fost eliberat şase ani mai târziu.

El a fost condamnat la moarte in absentia de către un tribunal din Tripoli şi a fost declarat vinovat de crime împotriva umanităţii de către Curtea Internaţională de Justiţie.

Nu a mai fost văzut public de mulţi ani şi se presupune că s-ar ascunde în Zitan, după cum au dezvăluit unele surse.

În timpul investigaţiei BBC, care a stat la baza documentarului său despre operaţiunile grupului Wagner în Libia, jurnaliştii au aflat de la oficialii de informaţii libieni despre conexiunile lui Gadaffi cu Moscova, iar aceştia l-au descris drept „candidatul favorit al Rusiei la conducerea Libiei”.

Oficialii libieni l-au investigat pe Maxim Şugalei, un cetăţen rus arestat în mai 2019 la Tripoli pentru acuzaţii de spionaj şi care a fost suspectat că lucrează pentru Evgheni Prigojin, un oligarh apropiat de regimul de la Kremlin, în cadrul unei campanii de influenţare a alegerilor în scopul instalării lui Gaddafi. Asta se întâmpla în cursul ofensivei generalui Haftar asupra capitaliei Tripoli în aprilie 2019.

Potrivit unor relatări, Şugalei, care era însoţit de un translator, l-a întâlnit personal pe Gaddafi în Libia. Rusia a produs două filme legate de arestarea acestui spion prezentat ca „erou rus” şi în care Gaddafi e numit „salvatorul Libiei”.

Libia a format un nou guvern la începutul lui 2021.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite