Expert român, despre diferența radicală dintre războaiele din Ucraina și Fâșia Gaza. „Unul nu are soluție militară”
0Hari Bucur Marcu, cunoscut expert în managementul crizelor, compară cele mai fierbinți crize ale momentului, războiul din Ucraina cu cel din Fâșia Gaza, și explică de ce nu există un termen de comparație între cele două.
Războiul de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei nu are nicio soluție militară, susține încă din start Hari Bucur Marcu, într-o analiză postată pe Facebook. Spre deosebire de războiul de agresiune al Hamas asupra Israel, care are doar soluții militare, mai scrie autorul.
„Să vă explic. Indiferent de evoluția situației pe teatrul de război din Ucraina, indiferent de asigurarea sau ratarea fluxurilor de aprovizionare cu muniții și de împrospătare a trupelor combanate, din ambele tabere, Rusia nu își poate atinge prin acțiuni/operații militare niciunul dintre obiectivele declarate sau confidențiale, pe care le-a avut, la momentul declanșării războiului neprovocat, nejustificat și ilegal, acum doi ani”, mai scrie el.
Chiar în eventualitatea că Ucraina s-ar preda necondiționat, s-ar dezarma complet și ar părăsi toate teritoriile pe care Rusia deja le-a încorporat formal în Federație (acele patru așa-zise republici), Rusia nu e capabilă să administreze, să reconstruiască și să redea populației teritoriile acelea, adaugă autorul.
„În minus, în actuala ordine mondială, nu există niciun mecanism prin care să se recunoască apartenența acelor teritorii la Rusia, așa cum nici Crimeea nu e recunoscută ca aparținând Rusiei, după 10 ani de la anexare. Niciun acord de pace nu va putea include între prevederi anexarea de teritorii, prin război. Pentru că asta ar însemna sfârșitul păcii europene și al ordinii mondiale, așa cum este ea instituționalizată, din 1945 încoace”, detaliază Hari Bucur Marcu.
Ucraina poate „juca” o singură carte
Dar Ucraina nu se predă, nici condiționat și nici necondiționat. Chiar dacă ar vrea, nu ar putea să o facă, după sacrificiul milioanelor de cetățeni ucrainieni, făcut de doi ani încoace, subliniază el.
„Tot ce ar putea spera Rusia este constituirea unei zone demilitarizate, pe teritoriul său, ori al Ucrainei, după modelul coreean. Doar că asta nu înseamnă sub nicio formă atingerea obiectivului declarat de Putin, cel de control strategic rusesc asupra întregii Ucraina, astfel încât să se realizeze o centură de siguranță strategică între Federația Rusă și Occident. Pentru că o zonă demilitarizată se constituie doar în caz de armistițiu, de încetarea ostilităților. Ori, armistițiul înseamnă încetarea conflictului armat și nu soluționarea lui. Și nu are nimic de a face cu o eventuală pace”, susține el.
De aceea, acest război își păstrează și astăzi, după 22 de luni, caracterul său irațional, nejustificat și mai ales inutil. Și așa va rămâne el, războiul, până când Rusia nu îl va înceta unilateral, punctează expertul: „Tot ce poate face Ucraina între timp, adică de azi și până îi va veni națiunii rusești mintea la capul său colectiv , este să se apere, prin toate formele și cu toate mijloacele la dispoziție, producând prin aceasta pierderi cât mai mari agresorului criminal moscovit.”
Singurul mod în care poate fi învinsă gruparea Hamas
Pe de altă parte, în viziunea lui Hari Bucur Marcu, lucrurile stau cu totul diferit pe teatrul de luptă din Orientul Mijlocu.
„Exact invers stau lucrurile în Fâșia Gaza. Organizația teroristă Hamas, care încă mai controlează o bună parte din acel teritoriu, va trebui învinsă, ca primă și strategică condiție a încetării agresiunii pe care Hamas o exercită asupra Israel. Singura formă de învingere a Hamas este războiul. Iar prin învingere se înțelege anihilarea formațiunilor militare ale Hamas (astfel încât acestea să nu mai aibă capabilități de comandă și control, de foc și de manevră), dar și completa demilitarizare a întregii Fâșii Gaza. Doar astfel se pot realiza condițiile de reconstrucție a civilizației și societății arabe din acel teritoriu, pe principii de pace și de coexistență cu civilizația și societatea israeliană”, conchide Hari Bucur Marcu.