Europa şi Asia mai unite ca niciodată. Proiectul Marmaray leagă cele două continente printr-un tunel de cale ferată submarin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istanbul, oraşul situat pe două continente, reprezintă punctul de acces dintre Est şi Vest. Un proiect feroviar ambiţios va aduce cele două continente şi mai aproape unul de altul, odată cu construcţia celui mai adâng tunel submarin din lume.

Tunelui de cale ferată Marmaray reprezintă cel mai adânc tunel submarin construit vreodată, care leagă Europa de Asia, pe sub Strâmtoarea Bosfor, notează CNN.

Proiectul Marmaray urmăreşte decongestionarea traficului prin înlocuirea celui rutier cu unul feroviar.

Structura masivă efectuată de către Ministerul Transporturilor din Turcia nu a fost, însă, lipsită de probleme. Proiectul a început în 2004 şi a întâmpinat  multiple obstacole din cauza patrimoniului din acea regiune, aşa cum explica ministrul Transporturilor, Binali Yildirim.

„Tunelul trece pe sub o zonă istorică, o peninsulă unde Imperiul Otoman s-a stabilit, prin urmare bucăţi de sol au fost examinate de către experţi, arheologi”, a declarat Yildirim.

La un moment dat, lucrările au fost oprite, deoarece s-a descoperit un port bizantin vechi.

„Dacă arheologi spun că poţi înanite, înaintezi, dacă ei spun stop, te opreşti”, a adăugat ministrul.

Toate aceste opriri au întârziat construcţia cu cinci ani, faţă de termenul iniţial.

Ca şi cum toate astea n-ar fi fost de ajuns, tunelul- care trece pe sub una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume- se află într-o zonă activă de cutremur.

În ciuda tuturor piedicilor întâmpinate, finalizarea proiectul este programat pentru anul viitor;  un obiectiv care va fi îndeplinit, spune Yildirim.

„Suntem încrezători că proiectul va fi gata până la sfârşitul anului viitor. 14 milioane de oameni aşteaptă ca tunelul să se deschidă, adaugă Yildirim.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite