Erdogan: Turcia e mai liberă decât alte state din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Turciei a declarat într-un interviu televizat pentru postul Al Jazeera că ţara sa este mai liberă decât unele state din UE, deşi în aceeaşi zi. la Istanbul, 2000 de manifestanţi s-au ciocnit violent cu forţele de ordine, din cauza noilor restricţii asupra internetului.

Recep Tayyip Erdogan  a susţinut sâmbătă, în timpul intervenţiei TV de la Al Jazeera, că şi guvernul german sau cel britanic ar fi reacţionat în acelaşi stil „ferm“  împotriva demonstraţiilor care au avut loc în Parcul Gezi din Istanbul.

Comentariile lui au apărut în momentul declanşării unui nou val de proteste pe străzile Istanbului, după ce o nouă lege susţinută de guvernul lui Erdogan va cenzura accesul la internet şi va permite autorităţilor să închidă site-uri web, pe baza unor criterii chestionabile Forţele de ordine s-au ciocnit sâmbătă la Istanbul cu protestatarii care au aruncat petarde în ele şi au desenat graffiti pe mai multe clădiri.

„Turcia este chiar mai liberă decât unele state din Uniunea Europeană“, a afirmat Erdogan pentru Al Jazeera. „Când vă referiţi la evenimentele din Parcul Gezi, de ce nu vă uitaţi şi la Frankfurt, Hamburg? Aţi văzut ce a făcut poliţia acolo? De ce nu vreţi să vedeţi şi ce se întâmplă în Anglia?“

Sute de persoane au fost rănite în revoltele anti-austeritate din Hamburg şi Frankfurt. În 2011, la Londra, forţele de ordine au împuşcat mortal un bărbat neînarmat, fapt ce a declanşat ample mişcări de stradă. Mulţi protestatari au fost condamnaţi.

„Nu vreau să spun că două lucruri negative îl justifică şi pe al treilea. Vreau doar să vă dau exemple. Noi ne-am apărat împotriva distrugerii proprietăţii publice. Treaba noastră implică luarea unor măsuri pentru asigurarea păcii şi a ordinii“, a mai spus prim-ministrul turc. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite