Erdogan se duce la Putin cu gândul unei operaţiuni militare în Siria: „O putem lansa în orice moment“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni, înainte de a se deplasa la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, că este gata să dea ordin pentru o nouă operaţiune militară în Siria.

Înainte de a pleca de la Ankara către Moscova, Erdogan a declarat că vrea să discute cu Putin despre o nouă intervenţie militară a Turciei în Siria.

„Am încheiat pregătirile la frontieră. Totul este gata pentru operaţiune. O putem lansa în orice moment. Vreau să abordez (acest subiect, n. red.) şi alte chestiuni în cursul vizitei mele în Rusia“, a spus el, citat de Sputnik News, un portal pro-Kremlin.

Ankara şi-a manifestat încă din decembrie anul trecut intenţia a ataca forţele kurde aflate la est de rîul Eufrat. Intervenţia a fost amânată după anunţul lui Donald Trump cu privire la retragerea trupelor americane mobilizate în Siria. La sfârşitul lui martie, preşedintele turc a admis că „problema siriană“ va fi rezolvată „pe teren“ imediat după alegeri.

Armata turcă a purtat două operaţiuni în Siria de la izbucnirea conflictului armat în această ţară, în martie 2011. Prima operaţiune a avut loc în perioada 24 august 2016 - 29 martie 2017, sub numele „Scutul Eufratului“, şi a vizat organizaţia teroristă Statul Islamic. A doua operaţiune s-a desfîşurat în perioada 20 ianuarie - 24 martie 2018, sub numele „Ramură de măslin“, şi a avut drept scop alungarea forţelor kurde din regiunea Afrin, situată în nordul Siriei, la graniţa cu Turcia. Ankara îi consideră pe combatanţii kurzi din Siria drept terorişti apropiaţi de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite