Erdogan le cere turcilor să-şi schimbe valuta în lire turceşti pentru a ajuta moneda naţională

0
0
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei Foto: EPA/EFE
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei Foto: EPA/EFE

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-a cerut sâmbătă cetăţenilor turci să-şi schimbe valuta în lire turceşti pentru a ajuta moneda naţională, care s-a depreciat puternic în ultimele săptămâni.

„Fraţii mei, aceia dintre voi care au euro sau dolari sub pernă să-şi investească banii în liră“, a spus liderul de la Ankara în timpul unui miting desfăşurat în oraşul Erzurum, în perspectiva alegerilor anticipate legislative şi prezidenţiale care vor avea loc pe data de 24 iunie, relevă AFP, preluată de presa belgiană.

Acest apel intervine în contextul în care lira turcească s-a depreciat puternic în ultima perioadă. Mai precis, pe fondul temerilor apărute pe pieţe ca urmare a politicii intervenţioniste a preşedintelui turc, lira turcească s-a devalorizat cu peste 16% în decurs de numai o lună. 

Lira turcească, care se schimba la sfârşitul săptămânii cu 4,7 unităţi pentru un dolar american, se schimba miercuri cu 4,92 unităţi pentru un dolar, însă şi-a revenit uşor după ce Banca Centrală a crescut neaşteptat una dintre principalele rate de dobândă.

Economiştii cereau de câteva luni această măsură, numai că Erdogan s-a opus ferm, el făcând apel la o reducere a ei pentru a tempera inflaţia ajunsă la două cifre.

Pe de altă parte, Ankara continuă să pună devalorizarea lirei turceşti pe seama unui „complot“ pus la cale de puterile străine care ar avea ca scop să slăbească Turcia. 

„Hei, sectorule financiar! Dacă apelaţi la astfel de jocuri, de manipulări împotriva investitorilor şi întreprinzătorilor noştri, să ştiţi că veţi plăti un preţ mare!“, a avertizat Erdogan sâmbătă.

Nu este pentru prima dată când Erdogan le cere cetăţenilor turci să-şi schimbe valuta în lire turceşti. El a lansat un apel similar în luna decembrie a anului 2016, când lira se schimba cu 3,51 unităţi pentru un dolar american, un record la acea vreme.

Preşedintele turc vizează câştigarea unui nou mandat în fruntea statului la anticipatele din 24 iunie, declanşate în contextul în care Turcia este afectată de conflictul din Siria, dar şi în condiţiile în care situaţia economică a ţării este delicată.

Potrivit unor observatori, dacă alegerile ar fi avut loc la termen (adică în toamna anului 2019), ar fi existat riscul ca economia să devină şi mai fragilă, ceea ce ar fi reprezentat o reală problemă pentru campania liderului de la Ankara.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite