Erdogan întoarce pagina în abordarea sa faţă de Israel şi Egipt: Preşedintele turc vrea o apropiere „treptată” de cele două ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă
Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă

Ankara vrea o apropiere „treptată” cu Israelul şi Egiptul, după ce a deschis un nou capitol în relaţiile sale cu Emiratele Arabe Unite (EAU), a anunţat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP.

„Vom fi în măsură să numim ambasadori printr-un calendar definit atunci când vom lua această decizie. Vom avansa treptat”, a răspuns şeful statului turc la o întrebare despre relaţiile dificile ale Ankarei cu Israelul şi Egiptul.

Relaţiile turco-israeliene sunt tensionate de la incidentul Mavi Marmara, produs în 2010, când Israelul a lansat un asalt sângeros asupra acestei nave turceşti în timp ce încerca să trimită ajutoare în Fâşia Gaza.

Cele două ţări şi-au rechemat ambasadorii în 2018, după uciderea unor manifestanţi palestinieni în Fâşia Gaza.

La jumătatea lui noiembrie, preşedintele turc s-a întâlnit cu omologul său israelian Isaac Herzog şi premierul israelian Naftali Bennett - prima întâlnire a unui premier israelian cu Erdogan din 2013 -, la câteva ore după eliberarea şi întoarcerea în Israel a unui cuplu de turişti israelieni acuzaţi de spionaj şi încarceraţi în Turcia.

Ankara întreţine, de asemenea, relaţii tensionate cu Cairo, după răsturnarea de la putere în 2013 a fostului preşednte egiptean islamist Mohamed Morsi, susţinut de Erdogan, care a condus la rechemarea ambasadorilor în cele două ţări.

Turcia anunţa în martie stabilirea primelor contacte diplomatice cu Egiptul din 2013.

Negocierile între cele două ţări au continuat în septembrie, însă fără să se ajungă la progrese semnificative.

„La fel ca în demersurile întreprinse cu Emiratele Arabe Unite, vom face paşi înainte asemănători şi cu alţii”, a anunţat şeful statului turc, fără să ofere detalii cu privire la calendar.

Prinţul moştenitor al Abu Dhabi Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, supranumit MBZ, a fost primit săptămâna trecută la Ankara de către preşedintele turc, deschizând astfel un nou capitol în relaţiile între cei doi rivali regionali.

Această primă vizită la nivel înalt a EAU în Turcia din 2012 încoace a condus la anunţarea unor fonduri de investiţii în Turcia în valoare de zece miliarde de dolari, în contextul în care economia turcă se confruntă cu o perioadă de turbulenţe.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite